Neža Oder

6. 9. 2019  |  Mladina 36  |  Družba

Volčja zgodba

Sobivanje volka in človeka

Vsakoletni monitoring volkov v Sloveniji je pri koncu. Z izzivanjem s tuljenjem je bil zbran še zadnji sklop podatkov za poročilo o številnosti populacije volkov. Za zdaj neuradne ugotovitve ne nakazujejo bistvenih sprememb v številu volkov, ki naj bi jih bilo lani 75. Ujemajo se s podatki, zbranimi z genskim monitoringom, ki kažejo tri osebke več. »Da bi govorili o trendih, je še prezgodaj, saj je treba podatke prečistiti,« razlaga Rudi Kraševec iz društva Dinaricum. »Smo pa zadovoljni, ker populacija kaže ugodno stanje, ker se povečuje – to se nam zdi zelo dobro, saj je plod dobrega načrtovanja in upravljanja,« pove Kraševec in hkrati poudari, da so v društvu naklonjeni čim naravnejšemu stanju populacije, a se hkrati zavedajo, da bistveno vlogo pri upravljanju volka igra tako imenovana družbena kapaciteta. »Volkov v naravi več, kot jih je lahko, sicer nikoli ne bo,« še doda. Na Cerkljanskem, kjer je pred časom nastala peticija s skoraj 3000 podpisi za odstranitev zveri iz okolja, so prepričani, da je volkov več.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.