IK, STA

12. 9. 2019  |  Svet

Papež Frančišek: Sovraštvo do tujcev je bolezen, da se utemelji čistost rase

Papeža današnje sovraštvo do tujcev spominja na čase nacistične Nemčije

Papež Frančišek

Papež Frančišek
© Benhur Arcayan / WikiCommons

Papež Frančišek je označil ksenofobijo za bolezen, kot so na primer ošpice. Današnje sovraštvo proti tujcem ga občasno spominja na čas nemškega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja, je dejal na letalu na poti z Madagaskarja v Vatikan.

Papež se ob tem včasih počuti, da se je zaradi ksenofobije v Evropi vrnil v čase nacionalsocializma. "Pred kratkim sem dejal, da občasno na nekaterih krajih slišim govore, ki spominjajo na govore Hitlerja iz leta 1934. Kot da v Evropi obstaja miselnost, da bi se vrnili v te čase," je povedal včeraj.

"Pred kratkim sem dejal, da občasno na nekaterih krajih slišim govore, ki spominjajo na govore Hitlerja iz leta 1934. Kot da v Evropi obstaja miselnost, da bi se vrnili v te čase."

Papež Frančišek

Sovraštvo do tujcev je bolezen, da se utemelji čistost rase, je opozoril. "Je bolezen, ki se vrine v neko državo, na neko celino in mi gradimo zidove," je dodal. Po njegovem prepričanju je ksenofobija pogosto tudi del političnega populizma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frančišek se že leta bori proti rasizmu in izključevanju ter vedno znova poziva k pomoči za migrante in begunce.

L4-AX7rVZy8

AuRMqkxxWDg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.