Je »zelena rast« sploh mogoča?

Brez korenite spremembe sedanje razvojne paradigme je uničenje planeta in civilizacije tako rekoč neizogibno

Podnebni štrajk v Mariboru 19. marca letos

Podnebni štrajk v Mariboru 19. marca letos
© Urška Cotič

Temeljno vprašanje pri spoprijemu s podnebno in s tem z razvojno krizo sveta je: ali so tako imenovani zelena rast, zeleno gospodarstvo, trajnostna gospodarska rast, trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo, ki so v splošnem besednjaku tako rekoč sopomenke, v sedanji svetovni gospodarski in razvojni paradigmi sploh mogoči?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • mag. Ajda Pistotnik, mag. Aljoša Slameršak, dr. Dušan Plut, dr. Jasminka Dedić, dr. Lidija Živčič, mag. Nisa Dedić-Sočan, dr. Sarah Lunaček, dr. Uršula Lipovec-Čebron, Gibanje za odrast

    Je „zelena rast“ sploh mogoča?

    Spoštovani gospod Zoran Kus, z zanimanjem smo prebrali vašo kolumno Je „zelena rast“ sploh mogoča?, ki je bila objavljena v zadnji Mladini (št. 38). Prvič se je zgodilo, da je vidnejši predstavnik slovenske vladne administracije javno spregovoril o nezdružljivosti gospodarske rasti in okoljske trajnosti in s tem postavili pod vprašaj ekonomsko dogmo, v katero oblikovalci politik ne smejo podvomiti. Več