IK, STA

 |  Politika

Vladi in SDS podpora še dodatno padla

Vlada ima prvič letos manj podpornikov od nasprotnikov. Podpora je še dodatno padla tudi največji opozicijski stranki SDS. 

Marjan Šarec (premier, LMŠ) in Janez Janša (SDS)

Marjan Šarec (premier, LMŠ) in Janez Janša (SDS)
© arhiv Mladine

Ocena dela vlade se je novembra po javnomnenjski anketi Vox populi zmanjšala že drugi mesec, podpornikov pa je prvič letos manj od nasprotnikov. Podpira jo namreč 44,6 odstotka vprašanih, 49 odstotkov pa je ne podpira. Podpora največji vladni stranki LMŠ se je sicer malenkost zvišala, na 21,3 odstotka, drugouvrščeni SDS pa še nekoliko padla, na 13,5 odstotka podpore.

Medtem ko je bila ocena dela vlade v oktobru skoraj izenačena z 49,2 odstotka tistih, ki vlado podpirajo, in 48,2 odstotka tistih, ki vlade ne podpirajo, pa je novembrska anketa pokazala, da je podpornikov vlade zdaj manj od tistih, ki je ne podpirajo. Narasel je tudi delež neopredeljenih, in sicer z 2,6 na 6,4 odstotka. Še septembra je vlado podpiralo 60,6 odstotka vprašanih, ni je podpiralo 36 odstotkov, neopredeljenih je bilo 3,4 odstotka vprašanih.

Novembra bi za LMŠ glasovalo 21,3 odstotka vprašanih, kar je 1,2 odstotni točki več kot oktobra. SDS je podpora padla za 1,2 odstotni točki na 13,5. Sledijo NSi s 7,4-odstotno podporo (oktobra 5,2 odstotka), SD s 7,1 odstotka (10,4), Levica s 6,6 odstotka (6,1) in DeSUS s 3,2 odstotka (3,4). Neopredeljenih je 24,1 odstotka vprašanih, oktobra 19,8. 11,4 odstotka anketiranih ne bi volilo.

NAJBOLJ PRILJUBLJENI POLITIKI:
1. Borut Pahor 
2. Marjan Šarec
3. Tanja Fajon
4. Ljudmila Novak
5. Milan Brglez

Ob upoštevanju opredeljenih volivcev bi LMŠ dobila 32 sedežev v parlamentu, SDS 20, NSi 11, SD in Levica po 10 in DeSUS pet sedežev. Iz DZ bi izpadle SMC, SAB in SNS. SMC je prepolovila podporo na 0,6 odstotka, podpora SAB in SNS pa se v oktobru in novembru giblje okoli enega odstotka. SLS podpira 1,7 odstotka vprašanih, oktobra 1,8.

Na lestvici priljubljenosti politikov jih je osemnajst ocenjenih slabše kot minuli mesec. Na čelu lestvice sicer ostaja predsednik republike Borut Pahor pred predsednikom vlade in LMŠ Marjanom Šarcem. Sledijo evropski poslanci Tanja Fajon, Ljudmila Novak in Milan Brglez, predsednik DZ in SD Dejan Židan, predsednik NSi Matej Tonin, minister za zdravje Aleš Šabeder, koordinator Levice Luka Mesec ter vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki zaključuje prvo deseterico.

Telefonsko anketo Vox populi je za časnika Dnevnik in Večer ter Radiotelevizijo Slovenija med 12. in 14. novembrom na vzorcu 700 oseb opravila agencija Ninamedia.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.