IK, STA

27. 11. 2019  |  Svet

Narkokarteli kot teroristi

Trump namerava mehiške mamilarske kartele razglasiti za teroristične organizacije

Donald Trump, predsednik ZDA

Donald Trump, predsednik ZDA
© Gage Skidmore / Flickr

Predsednik ZDA Donald Trump je v torkovem pogovoru z nekdanjim voditeljem ameriške televizije Fox News Billom O'Reileyjem napovedal, da namerava mehiške mamilarske kartele zaradi njihove vloge pri trgovini z mamili in ljudmi razglasiti za teroristične organizacije. V Mehki dvomijo, da bodo ZDA tak ukrep dejansko sprejele.

Trump je za Fox New še navedel, da se z razglasitvijo za teroristične organizacije ukvarja zadnjih 90 dni.

Finančne ustanove, ki bi odkrile, da hranijo denar mamilarskih kartelov, bi bile obvezane to nemudoma prijaviti zveznim oblastem ZDA.

Razglasitev za teroristične organizacije bi pomenila prepoved poslovanja za Američane s člani mamilarskih združb in prepoved vstopa v ZDA za člane kartelov ter njihov takojšni izgon ob morebitnem vstopu v ZDA. Finančne ustanove, ki bi odkrile, da hranijo denar mamilarskih kartelov, pa bi bile obvezane to nemudoma prijaviti zveznim oblastem ZDA. Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je sicer že v ponedeljek dejal, da ZDA takšnega ukrepa najverjetneje ne bodo sprejele.

Ostre besede ameriškega predsednika na račun mehiških mamilarskih kartelov so posledica nedavnega pokola devetih ameriških mormonov v Mehiki. Mehiške oblasti vztrajajo pri razlagi, da so jih člani mamilarskega kartela pobili, ker naj bi jih zamenjali za člane konkurenčne tolpe. Skupnost ameriških mormonov na severu Mehike sicer živi že več desetletij.

G-8PemAzaNc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.