IK, STA

9. 12. 2019  |  Politika

SDS ponovno na prvem mestu, njen predsednik Janša pa daleč zadaj

SDS je po nekaj mesecih vnovič prevzela vodstvo, njen predsednik Janez Janša pa je med politiki po priljubljenosti daleč na repu lestvice

Janez Janša, večni predsednik svoje stranke SDS, ki je bolj priljubljena od njega

Janez Janša, večni predsednik svoje stranke SDS, ki je bolj priljubljena od njega
© Borut Krajnc

Največja opozicijska stranka SDS je po nekaj mesecih znova prevzela vodstvo na lestvici priljubljenosti strank. Volilo bi jo 16,3 odstotka vprašanih, njeno zasledovalko LMŠ, ki je bila še prejšnji mesec v vodstvu, pa 16,1 odstotka vprašanih, je pokazala anketa. To je za Delo opravila Mediana. Ocena dela vlade še naprej pada.

SDS je sicer novembra podpiralo 15,2 odstotka vprašanih, LMŠ pa 15,4. Obe sta svoj položaj izboljšali, a ga je SDS nekoliko bolj.

Po najnovejši, decembrski anketi je na tretjem mestu ostala Levica, ki je svoj položajposlabšala za slabe tri odstotke. Še novembra bi jo volilo 11,2 odstotka vprašanih, tokrat 8,4 odstotka. SD ostaja na četrtem mestu, pri čemer je svoj rezultat nekoliko izboljšala, saj bi jo novembra volilo šest odstotkov vprašanih, tokrat 6,3 odstotka. NSi bi volilo 4,9 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko slabši rezultat kot novembra. DeSUS bi volilo 3,4 odstotka (novembra 2,2 odstotka), SNS pa 2,3 odstotka (novembra 3,2 odstotka). Na osmem mestu je Piratska stranka z 2,1-odstotno podporo, sledijo SAB, ki jo podpira 1,8 odstotka vprašanih (novembra 2,3 odstotka), SLS z 1,4-odstotno podporo (novembra en odstotek), medtem ko je SMC z 0,9 odstotno podporo padla na 13 mesto (pred njo sta se uvrstili Andrej Čuš in Zeleni ter Dobra država). Še novembra je SMC podpiralo 1,9 odstotka vprašanih.

1. SDS 16,3 %
2. LMŠ 16,1 %
3. Levica 8,4 %
4. SD 6,3 %
5. NSi 4,9 %

17,8 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 10,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 3,4 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Povprečna ocena dela vlade še naprej pada, saj je oktobra znašala 2,81, novembra 2,77, tokrat pa 2,76. Nasprotno je ocena dela državnega zbora v zadnjem mesecu nekoliko narasla, in sicer s povprečne ocene 2,56 v novembru, na 2,64 v decembru.

Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretji pa novi slovenski evropski komisar Janez Lenarčič. Na repu lestvice so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. Potekala je med 26. novembrom in 5. decembrom, v njej pa je sodelovalo 732 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.