IK, STA

 |  Svet

Handkeja v Sarajevu in na Kosovu razglasili za nezaželenega 

Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić je ocenil, da gre pri podelitvi Nobelove nagrade Petru Handkeju za "nagrado genocidu"

Peter Handke med zahvalnim govorom na podelitvi Nobelove nagrade

Peter Handke med zahvalnim govorom na podelitvi Nobelove nagrade
© YouTube / arhiv Nobelove nagrade

Skupščina sarajevske županije je včeraj sprejela odlok, s katerim je avstrijskega književnika Petra Handkeja, letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, razglasila za neželeno osebo v glavnem mestu Bosne in Hercegovine. Vsi sodelujoči na seji so podprli predlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA), poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hkrati so sprejeli posebno izjavo, v kateri so obsodili dodelitev Nobelove nagrade za literaturo Handkeju zaradi njegovega zanikanja genocida, ki se je zgodil nad Bošnjaki v Srebrenici julija 1995.

Dan pred podelitvijo Nobelove nagrade je Handke v intervjuju za Televizijo Republike Srbske potrdil, da načrtuje obisk v BiH, verjetno spomladi prihodnje leto. Dejal je, da namerava obiskati Banja Luko, Sarajeva pa ni omenil, poroča Hina.

Odziv na Nobelovo nagrado Handkeju je bil v BiH nasprotujoč, saj so ga v Republiki Srbski slavili kot prijatelja Srbov, medtem ko so iz Federacije BiH prihajale ostre obsodbe na njegov račun, predvsem zaradi njegovega odnosa do genocida v Srebrenici.

Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić je ocenil, da gre za "nagrado genocidu", srbski član predsedstva Milorad Dodik pa je Handkeju namenil čestitko in ga imenoval za velikega književnika in humanista.

Kot še poroča Hina, je Dodik v čestitki citiral drugega nobelovca Iva Andrića, ki je zapisal, da Handkejeva književnost "ni zastrupljena s sovraštvom, ampak je vodena s širino in vedrino svobodnega človeškega duha".

Handkeja je za persono non grato razglasilo tudi Kosovo. "Danes sem se odločil razglasiti, da Peter Handke ni dobrodošel na Kosovu. Od danes je persona non grata. Zanikanje zločinov in podpiranje kriminalcev sta grozljiv zločin," je sporočil kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli.

Handkeja je za persono non grato razglasilo tudi Kosovo. "Danes sem se odločil razglasiti, da Peter Handke ni dobrodošel na Kosovu. Od danes je persona non grata. Zanikanje zločinov in podpiranje kriminalcev sta grozljiv zločin," je na Facebooku sporočil kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli.

sss

Na družabnih omrežjih se je te dni razširila fotografija redizajnirane originalne Nobelove medalje, kateri je dodan napis »NOT IN MY NAME« (Ne v mojem imenu) in PETER HANDKE MMXIX. Akcijo so ustvarili umetniki iz Sarajeva, po spletu pa se deli s heštegi #notsonobel in #notinmyname.
© arhiv Mladine

Nobelovo nagrado za literaturo so Handkeju izročili v torek v Stockholmu. Pisatelj je sicer že oktobra, ko ga je Švedska akademija razglasila za dobitnika za leto 2019, poleg veselja izzval tudi ogorčenje. Pojavili so se pomisleki, ali je zaradi podpore pokojnemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću primeren lavreat. V torek so izročitev nagrade pospremili protesti, diplomatski predstavniki več držav nekdanje Jugoslavije pa se podelitve niso udeležili.

Tri tedne pred podelitvijo nagrade je 77-letni pisatelj za nemški časnik Die Zeit dejal, da se je med vojno na območju nekdanje Jugoslavije postavil na stran Srbije, ker je šlo za "pravičnost". "Nobene besede o tem, kar sem napisal o Jugoslaviji, ni mogoče ovaditi, niti ene same. To je literatura," je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

h06_Ds36zZY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.