Vaje v slogu

Zdaj, ko smo doživeli proslavo stoletnice Univerze pod budnim očesom slovenske vojske na velikem odru Cankarjeveg doma, si lahko, ali pa celo moramo, obetati vojsko še na Prešernovi proslavi in podelitvi Prešernovih nagrad februrja 2020. Ne dvomim, da bo ukaz za to prišel k predsedniku države Pahorju z istega naslova, kot je prišel ukaz, da mora biti vojska na proslavi stoletnice Univerze - iz generalštaba na Trstenjakovi ulici v Ljubljani. Predsednik države uboga ukaze, ki pridejo s tega naslova. In prav je tako! Naj k temu še skromno predlagam, da na odru Prešernove proslave sodeluje tudi uniformirani postroj posebne domovinske vojske SDS s poligona v Kočevski Reki, ki ga Pahor rad obiskuje in mu izkazuje posebne državniške časti.

Ne predstavljam si, da med prihajajočo Prešernovo proslavo in podelitvijo Prešernovih nagrad ne bi med Iro Ratej, pedsednico Odbora, in Borutom Pahorjem, predsednikom države, stal v skoraj črno uniformo oblečen mogočen general (ali kaplar, na to se ne spoznam), kot smo ga videli na fotografiji (tisti, ki nismo bili tam) ob stoletnici Univerze. Znanost in umetnost sta v naši državi dvojčka s podobno usodo, zato si zaslužita enako častno obravnavo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.