Izak Košir

 |  Mladina 52  |  Družba

Ali je mogoče novinarja ločiti od prispevka?

Uravnoteženost

Novinar Radia Slovenija Matej Šurc

Novinar Radia Slovenija Matej Šurc
© Borut Krajnc

Novinar Radia Slovenija Matej Šurc je spisal komentar o Nobelovi nagradi književniku Petru Handkeju, ki ga je naročil urednik oddaje Matjaž Trošt in naj bi bil objavljen v Drugi jutranji kroniki 10. decembra, na dan podelitve Nobelovih nagrad. Šurčevega komentarja ni bilo, novinar pa se je znašel v disciplinskem postopku.

So odgovorni na Radiu Slovenija res izvedli cenzuro? Zakaj komentarja, ki so ga najprej naročili, kasneje niso objavili?

Neobjavljeni komentar je Šurc objavil na svojem profilu na Facebooku. Med drugim je v njem stavek, da je »skoraj šestdeset tisoč ljudi podpisalo peticijo, s katero od švedske akademije zahtevajo razveljavitev Nobelove nagrade Petru Handkeju. Med podpisniki sem tudi jaz, a ne zato, ker bi bil Handke zanič pisatelj.« Za odgovornega urednika 1. programa Radia Slovenija Danijela Posleka je bil po Šurčevih besedah sporen prav zadnji stavek, da je med podpisniki peticije avtor teksta.

Kot so nam pojasnili na Društvu novinarjev Slovenije (DNS), v tem primeru ni kršen novinarski kodeks, saj je avtor razkril, da je med podpisniki peticije. Torej ni ničesar prikrival. Ali gre za ponovno vsiljevanje lažne uravnoteženosti, ki so jo na RTV Slovenija vpeljali v času Janševe vlade? Mar novinar, ki osvetljuje dogodke, na nacionalki ne sme imeti lastnega mnenja? Ali bi morda nekateri uredniki na nacionalnem radiu raje videli, da bi Šurc prikril podatek, da je podpisnik peticije? Ali to pomeni, da novinar, ki je denimo podpisal peticijo proti mučenju živali, o tej tematiki ne bi smel več pisati?

»Pred časom sem podpisal tudi neko manj pomembno peticijo proti Donaldu Trumpu, mar to pomeni, da zdaj o ameriškem predsedniku ne smem več pisati?« se sprašuje Matej Šurc, ki so ga nadrejeni poslali na disciplinsko predvsem zaradi pripisa pod komentarjem na Facebooku, v katerem je dodal: »Komentar sem napisal za informativno oddajo Druga jutranja kronika na Radiu Slovenija, v torek, 10. decembra 2019. Ampak … Ne bom povedal, kaj so odgovorni ob tem sklenili.« Obenem je proti njemu sprožen disciplinski postopek tudi zato, ker se ni odzval na vabilo odgovornega urednika 1. programa Radia Slovenija Danijela Posleka, naj se vendarle oglasi v njegovi pisarni in naj še pred objavo komentarja stvar predebatirata ...

Za komentar smo prosili tudi Posleka, a nam je odgovoril, da gre za interno zadevo, ki še ni rešena, zato bo za izjavo na voljo, ko bo postopek končan.

Šurc, ki Handkeja pozna, saj je bil v času Miloševićevega režima, ko je pisatelj prijateljeval s srbskim predsednikom, štiri leta v Beogradu, si je v komentarju zastavljal vprašanje, ki si ga je zastavljalo že nešteto komentatorjev pred njim. In to je, ali je umetnino treba ločiti od umetnika.

Mi se zdaj sprašujemo, ali je novinarja treba ločiti od prispevka ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Špela Stare, Društvo novinarjev Slovenije

    Ali je novinarja mogoče ločiti od njegovega prispevka?

    Spoštovani, v Društvu novinarjev Slovenije zahtevamo demanti izjave: „Kot so nam pojasnili na Društvu novinarjev Slovenije (DNS), v tem primeru ni kršen novinarski kodeks, saj je avtor razkril, da je med podpisniki peticije. Torej ni ničesar prikrival.“ Izjava je bila 27. 12. 2019 objavljena v prispevku z naslovom ’Ali je novinarja mogoče ločiti od njegovega prispevka?’ Društvo novinarjev Slovenije ni sprejelo... Več