Intervju: Luka Mesec, koordinator stranke Levica

Zelo podpiram prizadevanja stranke Levica v parlamentu. Zato me moti, da se mi zdi, da njihov način uveljavljanja stališč ni najbolj produktiven. Sam mislim, da je odstop od pogodbe o sodelovanju napaka. Mislim, da lahko več dosežejo, če so »zraven«, kot da so v opoziciji. Vendar bi se ob dogovoru za obnovitev dogovora o sodelovanju morali jasno dogovoriti, da jih mora koalicija pri zadevah skupnega sodelovanja obravnavati kot koalicijskega partnerja. To pomeni, da so povabljeni na koalicijska usklajevanja. Predsednik vlade bi se že lahko navadil, da se je s koalicijskimi partnerji treba predhodno več pogovarjati, ne pa, da se šele pozneje angažira pri pomirjanju nesoglasij.

Drugo, mislim, da je neproduktivno uveljavljanje svojih stališč z ultimati. S tem pri vladajoči koaliciji povzročajo nejevoljo in ne odpirajo večje pripravljenosti za sprejemanje stališč Levice. Namesto tega bi morali s tiho diplomacijo iskati zaveznike. Za dogovorjeno rešitev bi predlagal dajanje soglasja tudi, če ni čisto v skladu z Vašimi stališči, pač pa bi ob tem javno povedali, katere dele računate, da bo potrebno v prihodnosti izboljšati.

Razumljiva je nejevolja z reševanjem financiranja stanovanjske gradnje. Glede tega se je potrebno boriti za sistemsko rešitev, ker stalna odvisnost od proračuna je zelo slaba rešitev. Mogočo rešitev vidim, da se del sredstev nepremičninskega davka nameni za stanovanjsko izgradnjo. Potrebno je ugotoviti, kaj so resnični razlogi, da je predsednik vlade proglasil, da ga v tem mandatu ne bo. Dejstvo je, da bo vsakokrat kakšna stvar ostala nedorečena, toda večina stvari je že rešenih. Primer: ko so opravili popis nepremičnin za ta davek, so ugotovili, da od mnogih nepremičnin sedanje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ni bilo plačano, pa je vseeno to fukcioniralo leta. Tudi ta novi davek se bo lahko dopolnjeval s stvarmi, ki se bodo pokazale v praksi neustrezne ali pomanjkljive. Brez preizkusa v praksi bo to ostala pravljica brez konca. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.