IK, STA

22. 1. 2020  |  Svet

Grčija dobila prvo predsednico: »Nastopil je čas, da se odpremo prihodnosti«

Prva ženska na položaju predsednice v Grčiji je nekdanja sodnica Ekaterini Sakelaropulu 

Ekaterini

Ekaterini Sakelaropulu, novoizvoljena grška predsednica 
© YouTube

Grški parlament je danes za predsednico države izvolil sodnico Ekaterini Sakelaropulu, ki je postala prva ženska na predsedniškem položaju v zgodovini države. 63-letno strokovnjakinjo na področju okoljskega in ustavnega prava je podprlo 261 od 300 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nova predsednica bo nasledila Prokopisa Pavlopulosa, ki se mu petletni mandat izteče marca. Na položaj bo prisegla 13. marca, je danes napovedal predsednik parlamenta Kostas Tasulas. Doslej je bila Sakelaropulujeva ne čelu vrhovnega upravnega sodišča v državi, ki ga je prav tako vodila kot prva ženska doslej.

Kandidaturo Ekatarine Sakelaropulu je premier Kiriakos Micotakis objavil v nenapovedanem televizijskem nagovoru pred tednom dni. "Nastopil je čas, da se Grčija odpre prihodnosti," je dejal Micotakis. Ob tem je poudaril, da izbira kandidatke prekinja tradicijo ne samo zato, ker je ženska, temveč tudi zato, ker ni članica politične stranke.

8DapctmNr2Y

O podpori njeni kandidaturi so se pred tem dogovorili vladajoča konservativna Nova demokracija, najmočnejša opozicijska stranka, leva Siriza nekdanjega premierja Aleksisa Ciprasa in socialdemokrati.

Čeprav je v Grčiji predsednik uradno vodja države in vrhovni poveljnik vojske, je položaj v pretežni meri protokolarne narave. Predsednik potrjuje vlade in zakone ter ima pooblastila za razglasitev vojne, a le v soglasju z vlado.

V Grčiji predsednika države voli 300-članski parlament. Kandidat za izvolitev potrebuje podporo najmanj 200 poslancev. 

CgIiMEDNYRA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.