Rehabilitacija domobranstva

Smo se že sprijaznili z rehabilitacijo domobranskega generala Leona Rupnika? 

General Leon Rupnik v sproščenem pogovoru z nacističnim generalom Erwinom Rösenerjem

General Leon Rupnik v sproščenem pogovoru z nacističnim generalom Erwinom Rösenerjem
© Foto neznan, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Z razveljavitvijo sodbe domobranskemu generalu Leonu Rupniku je bilo osebno prizadetih nemalo ljudi. Predvsem zato, ker je vrhovno sodišče z razveljavitvijo sodbe in vrnitvijo zadeve v ponovno sojenje dejansko rehabilitiralo Rupnika in s tem domobranstvo, saj novo sojenje že davno mrtvemu domobranskemu generalu po zakonu ni več mogoče – Rupnik pa je s tem pravno formalno nedolžen. Levica oziroma njena poslanka Violeta Tomić je zato v državnem zboru predlagala razpravo o tem ter nasploh o tem, kaj sta fašizem in nacizem in zakaj bi ju vedno znova morali obsojati. A razprave ni bilo, zanjo je glasovalo le 13 poslancev, 70 jih je bilo proti.

Glede na to, da so pravne poti za spremembo, preoblikovanje ali razveljavitev sporne odločitve vrhovnega sodišča bolj ali manj zaprte, o tej odločitvi in njenih posledicah preostane le še razprava, družbena, strokovna, politična. Zato je toliko nenavadnejša odločitev nekaterih političnih strank ali njihovih poslancev, da o tem ne bodo dovolili niti razprave. Poleg poslancev Levice so zanjo glasovali le po en poslanec ali poslanka iz LMŠ in SNS ter dva iz SAB. Iz poslanske skupine SD recimo presenetljivo nihče ni glasoval za predlog Levice, celo več, vsi prisotni poslanci so glasovali proti.

Seveda pa v družbenih okoljih, iz katerih prihaja največ ljudi, prizadetih zaradi odločitve vrhovnega sodišča, poteka razprava. Predvsem o tem, kako vendarle doseči še odločanje ustavnega sodišča o tej sodbi. Ustavno sodišče je namreč pred leti že odločalo o smiselno podobni zadevi. O ljubljanskem občinskem odloku, da se ena izmed novih cest poimenuje po nekdanjem predsedniku skupne države Josipu Brozu Titu. Sklenilo je, da tega ne bo dovolilo. Da ne bo dovolilo nekakšne rehabilitacije človeka, ki velja za obraz režima, pod katerim so nekateri tudi trpeli, saj bi s takšno »rehabilitacijo« lahko bilo prizadeto njihovo človeško dostojanstvo. Težko bi dejali, da ni prav toliko ali še več ljudi ali njihovih potomcev, katerih človeško dostojanstvo je bilo prizadeto z »rehabilitacijo« domobranskega generala.

Iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije so recimo sporočili, da bodo storili »vse, da bodo po legalni in legitimni poti preprečili rehabilitacijo kolaboracije«. Pojasnjujejo, da pripravljajo vse potrebno za ustavno presojo ter preučujejo tudi možnost vložitve tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice. Glede ustavne presoje so se obrnili na varuha človekovih pravic, ki ima moč, da bi od ustavnega sodišča zahteval presojo v tej zadevi. Zato smo se še mi obrnili na urad, ki ga zdaj vodi Peter Svetina. Odgovorili so nam, da so res prejeli kar nekaj takšnih pobud, da jih bodo »podrobno preučili, jih obravnavali in potem oblikovali stališče«. Kdaj naj bi se to zgodilo, niso želeli napovedovati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.