Peter Petrovčič

 • Peter Petrovčič

  22. 9. 2023  |  Mladina 38  |  Družba  Za naročnike

  Spolne zlorabe pri tabornikih

  Skavtskih organizacij se je prijel zlovešč sloves, ko so se v devetdesetih letih in desetletjih, ki so sledila, začele razkrivati razsežnosti spolnih zlorab v največji in najbolj znani tovrstni (sicer izključno krščanski) organizaciji Boy Scouts of America, kjer je bilo v pol stoletja zlorabljenih več kot 12 tisoč otrok. Pred dnevi je bil razkrit domnevno prvi tovrstni primer v največji slovenski skavtski organizaciji, (laični) Zvezi tabornikov Slovenije. A ameriška skavtska organizacija se je dolga desetletja na vse mogoče napačne načine trudila, da bi težava utonila v pozabo, odziv slovenskih tabornikov pa je bil prav nasproten. Pravzaprav bi se iz odziva in ravnanja v zvezi s sumom spolnih zlorab v tej prostovoljski organizaciji lahko marsikaj naučile premnoge slovenske organizacije in institucije, z visokošolskimi zavodi in katoliško cerkvijo na čelu.

 • Peter Petrovčič

  15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Družba  Za naročnike

  Bavčarji in vsi preostali

  Evropsko sodišče za človekove pravice je nekdanjemu ministru v časih vlad rajnke LDS in gospodarstveniku Igorju Bavčarju prisodilo 16 tisoč evrov odškodnine, ker mu je bila v Sloveniji kršena domneva nedolžnosti.

 • Peter Petrovčič

  15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika  Za naročnike

  Razsvetljeni premier in temačna notranja politika

  Vlada je prejšnji četrtek za generalnega direktorja policije imenovala Senada Jušića. Gre za kariernega policista, ki pa se otepa številnih očitkov o hoji po robu zakona med večdesetletno policijsko kariero in tudi očitka, da ne izpolnjuje pogojev za imenovanje na ta položaj. O tem je dolgo odločala posebna komisija uradniškega sveta in na koncu prišla do sklepa, da novi prvi mož izpolnjuje pogoj osmih let vodstvenih izkušenj, čeprav v karieri v policiji ni vodil niti ene same enote. V letu dni smo tako opazovali preobrazbo politike Roberta Goloba na področju notranjih zadev, policijske represije in migracij, pa tudi odnosa do tujcev, glede katerih je v času pred volitvami obljubljal demokratični napredek.

 • Peter Petrovčič

  15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

  Sistemska ksenofobija / Šikaniranje tujih študentov 

  Odnos Slovenije do tujcev – govorimo predvsem o neželenih tujcih, kot so nižje kvalificirani delavci z Balkana ter begunci in migranti iz Afrike in z Bližnjega vzhoda – je pregovorno slab. Gre za dolgoletno tradicijo, ki bi jo lahko označili za sistemski rasizem, za ksenofobijo. Omenjenim tujcem država na vsakem koraku otežuje ali onemogoča bivanje, čeprav jih želi izkoriščati kot poceni delovno silo.

 • Država protestniku odrekla odškodnino za protizakonito pridržanje

  Maja 2020 je skupinica protestnikov pripravila miren protest pred ministrstvom za okolje in prostor, ki ga je tedaj vodil Andrej Vizjak. Policija pa jih je pod pretvezo, da nočejo pokazati osebnih dokumentov, fizično odnesla, jih odpeljala na policijsko postajo in tam zadrževala več ur. Šlo je za protipravni odvzem prostosti in protipravni odvzem svobode gibanja, za katerega se je odločil represivni organ, o tem ne bi smelo biti niti najmanjšega dvoma.

 • Donosno krmljenje divjih živali

  Divje živali se v Sloveniji delijo na zavarovane in nezavarovane. Slednje so tako razširjene, populacije pa tako vitalne, da ne potrebujejo posebne zaščite in da jih je večinoma v naravnem okolju celo preveč. Zato se jim reče tudi lovne vrste. Populacije teh živali so tako velike, da zahtevajo konstanten odstrel, da ne bi povzročale škode v kmetijstvu in v naravnem okolju. A mala javna skrivnost je, da so te populacije živali tako velike zato, ker jih lovci intenzivno krmijo. Pa ne le nezavarovane, med krmljenimi je tudi zavarovani medved. Krmljenje je torej tisto, ki prispeva k »ohranjanju stabilnih populacij«, kot temu rečejo sami lovci.

 • (Proti)korupcijska komisija

  Ko je Komisija za preprečevanje korupcije napovedala skupno izjavo predsednika Roberta Šumija in predsednika Kluba slovenskih podjetnikov Joca Pečečnika »o poslovanju z državo brez podkupovanja«, je bilo to najprej videti kot slaba šala. Ko pa je Pečečnik skupaj s Šumijem stopil pred kamere v prostorih Komisije za preprečevanje korupcije, ni bilo nič več smešno. Tudi če odmislimo Pečečnika samega, je neprimerno, da Komisija za preprečevanje korupcije sklepa etične dogovore s predstavniki gospodarstva oziroma z enim izmed interesnih združenj na tem področju. Gospodarstveniki, kapitalisti, če želite, so poleg nosilcev politične moči integralni, nujni del korupcije in s tem so ali pa bi vsaj morali biti tisti, na katere je protikorupcijska komisija najbolj pozorna.

 • Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

  1. 9. 2023  |  Mladina 35  |  Družba

  Dr. Melanie Joy / »Vaš odziv na pasji hamburger je vaš avtentični odziv«

  Ste se kdaj vprašali, zakaj bi se nam gnusilo, če bi morali jesti zlate prinašalce, ne gnusi pa se nam, ko jemo pujse ali krave? Ali pa kako lahko protestiramo proti mučenju živali in hkrati jemo burger ali zrezek? Ti dve in druga težka vprašanja si je že v mladosti začela postavljati psihologinja Melanie Joy, ki v svojih knjigah ponuja tudi odgovore. Identificirala je sistem, ideologijo, kot temu pravi sama, ki ljudem omogoča prehranjevanje z živalmi, čeprav globoko v sebi vedo, da je to moralno vprašljivo početje in da s seboj nosi številne negativne posledice za človeka, človeštvo in planet. To ideologijo je poimenovala karnizem. O vsem tem je Melanie Joy spregovorila na predstavitvi svoje knjižne uspešnice Zakaj ljubimo pse, jemo pujse in nosimo krave, ki je zdaj izšla tudi v slovenščini, in v pogovoru za Mladino.

 • Migrantske počitnice v Veliki Kladuši?

  Petnajstega avgusta 2019 – tedaj je tako kot danes položaj notranjega ministra zasedal Boštjan Poklukar – je policija ob slovensko-hrvaški meji v Beli krajini prijela kamerunskega državljana Appolina Nano Mepo in ga naslednje jutro tako kot na deset tisoče drugih nezaželenih tujcev prisilno vrnila na Hrvaško, ta pa kakopak potem v Bosno in Hercegovino. Gre za človeka, ki so mu bile kršene človekove pravice? Če da, bi bilo pravično, da bi bil deležen poprave krivic in odškodnine? Odgovor na prvo vprašanje je pritrdilen, saj so to ugotovila najvišja slovenska sodišča. Odgovor na drugo pa, žal, nikalen, utemeljitev državnega odvetništva pa grozljiva.

 • Jezni beli moški 

  Britanski judovski časnik Jewish Chronicle je pred dnevi objavil neprijetno novico, da vedno več judovskih organizacij poziva Evropsko sodišče za človekove pravice, naj ponovno preuči zadeve, ki so bile pomembne za judovsko skupnost in je pri njih sodeloval nekdanji slovenski evropski sodnik Boštjan M. Zupančič. Ta je v kar 17-letni karieri evropskega sodnika res sodeloval v več tovrstnih zadevah. Pozivi sodišču so posledica skrajno antisemitske drže, ki jo Zupančič zadnja leta razširja predvsem prek družabnih omrežij.

 • Peter Petrovčič

  25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Politika

  Policist 206-10

  Ko je premier Robert Golob na čelu notranjega ministrstva Tatjano Bobnar zamenjal z Boštjanom Poklukarjem, ta pa na čelu policije Boštjana Lindava s Senadom Jušićem, so se pojavili dvomi, ali novi prvi policist izpolnjuje formalne pogoje za vodenje policije, sploh če bi bil imenovan za polni mandat. Jušić se je kljub temu prijavil na razpis za generalnega direktorja policije, ki pa se vleče že poltretji mesec. In dlje ko je v soju žarometov, bolj se kopičijo očitki o njegovem tako ali drugače neprofesionalnem ali celo nezakonitem ravnanju.

 • Peter Petrovčič

  25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Družba

  Discipliniranje narodne manjšine

  Oktobra lani je skupina županj in županov 11 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin na državni zbor naslovila pobudo za spremembe več zakonov za potrebe urejanja romske problematike. Ker ni bilo pravega odziva, pravijo, so predlagane spremembe v zakonodajni postopek vložili kar sami, s podpisi volivcev. Trdijo, da jim gre »za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij«, a v resnici gre za nesistemske parcialne spremembe, namenjene romski skupnosti, katerih rdeča nit je dodatno pogojevanje, omejevanje in jemanje pravic. Seveda z namenom »izboljšanja položaja romskih otrok«.

 • Peter Petrovčič

  25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Družba

  So mirovniki res sovražniki?

  Mirovni inštitut se je pred dnevi obrnil na slovenski politični vrh, naj od ukrajinskih oblasti zahteva »opustitev pregona Jurija Šeljaženka in prepreči nevaren poskus kriminalizacije mirovnih idej«. Šeljaženko je ukrajinski profesor prava, raziskovalec in mirovni aktivist ter zunanji sodelavec Mirovnega inštituta, ki mu v Ukrajini grozi petletna zaporna kazen, ker so tamkajšnje oblasti v njegovih prizadevanjih za mir prepoznale »opravičevanje ruske agresije«.

 • Peter Petrovčič

  18. 8. 2023  |  Mladina 33  |  Družba

  Rasizem kot operativna metoda dela

  Te dni ob italijansko-slovenski meji poteka tradicionalni čezmejni Festival src, ki vsako leto v italijanska Humin in Čento ter v slovenski Bovec pripelje folklorne skupine z vseh koncev »eksotičnega« tako imenovanega tretjega sveta. Pred petimi leti je tam nastopila tudi skupina 25 kubanskih plesalk in plesalcev, ki pa jih je med sprehodom po bovških ulicah zmotila slovenska policija, jih odpeljala na policijsko postajo in jim izrekla po 500 evrov kazni, ker so osebne dokumente pozabili v sosednji italijanski Čenti, ter jih dolge ure zadrževala še po tem, ko je organizator festivala dokumente že dostavil na policijo. Skupina plesalk in plesalcev, ki so nekoliko temnejše polti od povprečnega prebivalca Bovca, je potem v tem slovenskem severnoprimorskem mestecu z enourno zamudo vseeno navdušila obiskovalce.

 • Peter Petrovčič

  18. 8. 2023  |  Mladina 33  |  Politika

  Nekaj neprijetnih resnic o slovenskem zaporskem sistemu 

  Poletje je v Sloveniji navadno tudi čas za (vsaj kratek) razmislek o stanju stvari v zaporih. Navsezadnje je to čas, ko v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij predstavijo letno poročilo, to pa se po navadi časovno ujema z osveženimi podatki Sveta Evrope o stanju v zaporih v državah članicah. In v teh dokumentih je nekaj iz leta v leto bolj skrb zbujajočih podatkov.

 • Peter Petrovčič

  11. 8. 2023  |  Mladina 32  |  Družba

  Nenaravni lov v naravnem okolju

  V Sloveniji je bil 23. februarja 2021 potrjen prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa, na podlagi tega pa je tedanja vlada odredila ponovno popolno desetdnevno zaprtje države ter prepovedala vstop vanjo in celo izstop iz nje. Omenjeno različico koronavirusa je prinesel nevrokirurg Matjaž Voršič, ko se je vrnil z lovskega safarija v Namibiji. Kritik in zgražanja zdravnik ni bil deležen le zaradi neodgovorne poti na epidemiološko tvegano območje, pač pa tudi zaradi namena potovanja – lova na eksotične živali, ki dandanes vedno bolj velja za zavržno obliko razvedrila. V čem je lov na medvede, volkove, jelene in divje prašiče v Sloveniji tako drugačen od lova na krokodile, antilope in velike mačke v Afriki, da je družbeno povsem sprejemljiv?

 • Peter Petrovčič

  11. 8. 2023  |  Mladina 32  |  Družba

  Poznamo svoje pravice?

  Zakonodaja, slovenska morda še posebej, je zbirka pravnih pravil, ki jih zaradi številnosti zakonov ter zakonskih sprememb ni mogoče v celoti poznati, kaj šele razumeti. To velja tudi za zelo ozko področje najosnovnejših človekovih pravic – tistih, ki se nanašajo na vsakdanje življenje, zaradi česar pogosto ne bi škodilo, če bi jih poznali malo bolje. Temu je namenjen Vodnik po človekovih pravicah, katerega osnovni namen je poljudno, vsakomur razumljivo predstaviti posamezno pravno področje in posamezne pravice.

 • Peter Petrovčič  |  foto: Luka Dakskobler

  4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

  Dr. Ana Kerševan / »Vlaganje tožb zoper protestnike je bilo nedopustno«

  Državno odvetništvo zastopa Slovenijo pred domačimi in mednarodnimi sodišči. Včasih je to zelo nehvaležno delo. »Varovali« so interese države pred izbrisanimi, po nareku vlade Janeza Janše so preganjali protivladne protestnike. O tem, o pritiskih predvsem prejšnje vlade na njihovo delo in sam obstoj, je za Mladino spregovorila generalna državna odvetnica, ki si je prav zato zadala zahtevno nalogo sistemske zaščite samostojnosti in neodvisnosti zdaj vsakokratni vladi povsem podrejenega pravosodnega organa.

 • Nutrije / Eksterminacija preložena

  S 1. avgustom naj bi na Ljubljanskem barju in ob okoliških ljubljanskih vodotokih začele pokati lovske puške, s katerimi naj bi lovci, člani lokalnih lovskih družin, postrelili tu živečo populacijo nutrij. A direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic je ta teden sporočil, da se »operativni del odlova nutrij« prestavlja vsaj za mesec dni oziroma na jesen. Za nič krive ljubljanske nutrije torej še obstaja upanje.

 • Rejanšizacija policije?

  Vlada Janeza Janše skoraj leto dni, točneje deset mesecev in pol, ni imenovala generalnega direktorja policije s polnim mandatom, nato pa je izkoriščala od njene volje odvisne različne vršilce dolžnosti, da so na odgovorne funkcije postavljali represivne in podredljive kadre. Vlada Roberta Goloba polnopravnega direktorja policije ni imenovala že kar 14 mesecev in nič ne kaže, da bi se to kaj kmalu spremenilo. Tudi vršilec dolžnosti Senad Jušić kadruje. Na odgovorne položaje v policiji, kar je posebej žalostno, postavlja ljudi, ki so dejavno sodelovali pri zlorabi policije v politične namene v času prejšnje vlade.

 • Peter Petrovčič

  28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Politika

  Zgolj še ena protitujska vlada

  Avtobus s podobo dr. Roberta Goloba in velikim napisom Svoboda po istoimenski politični stranki je 30. marca lani prispel v Belo krajino. Šlo je za predvolilni obisk slab mesec pred parlamentarnimi volitvami, med katerim je Golob s sodelavci kot »prvo simbolno dejanje« nove vlade napovedal odstranitev rezilne žice na slovensko-hrvaški meji, saj njegova stranka svobodo zagotavlja že v imenu, »in žica je tipičen primer nesvobode«. Pred dvema tednoma je vlada Roberta Goloba sprejela mnenje, da je možnost zaprtja meje in prepovedi sprejemanja beguncev, ki jo navaja zakon o tujcih, skladna z ustavo. Ustavno sodišče je namreč primorano o tem ponovno odločati, čeprav je ureditev pred leti že razglasilo za neustavno, saj krši osnovne človekove pravice. Gre pravzaprav za metaforično žico, papirnato in nič manj nevarno ograjo na meji.

 • Peter Petrovčič

  28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Politika

  Uprava manikerske policije?

  V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić, ki je navkljub pomanjkanju izkušenj in celo navkljub neizpolnjevanju formalnih pogojev z vlado Roberta Goloba dogovorjen za imenovanje v polni mandat, zadnje čase veliko kadruje. Ob marsikateri od njegovih kadrovskih potez so se že dvignile obrvi, saj na najpomembnejše položaje vedno znova napredujejo ali pa se celo vračajo kadri, ki so pod vlado Janeza Janše po njenih navodilih izvajali politično motivirano represijo nad motečimi družbenimi skupinami in posamezniki. Odločil pa se je tudi za kako kadrovsko potezo, ob kateri se številni v policiji po tihem muzajo, zato se dajmo še mi. Imenovanje novega prvega kriminalista je recimo že taka kadrovska poteza.

 • Peter Petrovčič

  21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Družba

  Policija gleda stran? Zakaj?

  Prva leta, potem ko so septembra 1993 severni del območja nekdanje vojašnice na ljubljanski Metelkovi ulici zasedli prvi aktivisti, so ljubljanski starši najstnike poskušali odvrniti od obiska skvota z besedami, da gre za nevarno območje, kjer se zbirajo narkomani, odvisniki in preprodajalci drog. Šlo je za nepoučena ugibanja ali pa načrtne manipulacije, ki niso imele dejanske podlage. Še več, Metelkova je, če ne štejemo občasnih napadov desničarskih skrajnežev ali izjemoma celo zastraševalnih policijskih akcij, sčasoma postala eden izmed najvarnejših krajev za srečevanje različnih skupin ljudi. A danes spet poslušamo skorajda identična opozorila kot pred 30 leti, le da zdaj držijo, saj prihajajo iz ust uporabnikov, obiskovalcev in okoliških prebivalcev.

 • Peter Petrovčič

  21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Svet

  Evropski protimigracijski »zidovi«

  Ni res, da EU nima izdelanih stališč do migracij in da že dolga leta išče rešitve in se prereka o skupni migracijski politiki. Ta, žal, že obstaja in se je pred dnevi utrdila z dogovorom o omejevanju migracij med Tunizijo in EU, ki naj bi bil zgled za podobne mednarodne oziroma meddržavne dogovore v prihodnje.

 • Peter Petrovčič

  21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Politika

  Množično kršenje človekovih pravic?

  Pred dnevi je ustavni pravnik iz vplivnega kroga SDS dr. Jurij Toplak javnost obvestil, da je bila Slovenija v neki (njegovi) zadevi obsojena pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, in slovenske oblasti pozval, naj javnosti ne prikrivajo obsodb pred tem sodiščem, ki so tako množične, da se država uvršča med največje kršiteljice človekovih pravic med 48 državami širše Evrope.

 • Peter Petrovčič

  30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

  Prvaka sodnih postopkov

  V Sloveniji sta le dva res prava politična »prvaka« v najosnovnejšem pomenu te besede. Eden je politik z najdaljšim stažem, predsednik največje in najbogatejše stranke, poslanec že 33 let in trikratni predsednik vlade Janez Janša. Drugi je politik, ki v skoraj dve desetletji trajajoči politični karieri ne kot posameznik in ne s stranko ali listo ne na lokalni ne na državni ravni še ni bil poražen na volitvah; to je župan glavnega mesta Zoran Janković. Daleč pred vsemi pa sta tudi po številu kazenskih postopkov, torej sojenj za domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih bila z zlorabo položaja, korupcijo ali kakim drugim oškodovanjem javnih sredstev storila pri svojem delu. Čeprav ju druži to, da vsi ti postopki v ničemer ne ovirajo njunega političnega uspeha, so med njima v tem pogledu tudi velike razlike.

 • Peter Petrovčič

  30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

  Teorija in praksa

  Decembra lani je tedaj 21-letni Aljaž Ograjenšek na začetku izmene zaradi nepravilnega ravnanja s službenim orožjem ubil prijatelja policista, ki je izmeno ravno končeval. Potem ko je krivdo priznal, je bil obsojen na leto in sedem mesecev zapora, kazen pa bo odslužil z delom v splošno korist. Kot olajševalno okoliščino je obramba ponudila tudi podatek, da je dveletno usposabljanje za policista, ki ga je končal šele nekaj mesecev pred dogodkom, »potekalo v času covidnih ukrepov, torej na daljavo in ne v živo«. Imamo torej policiste, ki so se za to delo izobrazili prek zooma?!?

 • Peter Petrovčič

  23. 6. 2023  |  Mladina 25  |  Družba

  Ženske so lažnivke?

  12. maja se je zaključilo več kot tri leta trajajoče sojenje peterici fantov, ki so na pokopališče odpeljali 15-letno dekle ter se potem nad njo izmenjaje izživljali v različnih oblikah prisilnih spolnih aktov. Sodišče jih je oprostilo. Po naših informacijah – sodba namreč še ni napisana – zato, ker naj bi žrtev skupinskemu posilstvu ne nasprotovala dovolj odločno. Že pred objavo to vzbuja v pravni stroki skrbi: bo namreč sodišče dejansko razsodilo, da so lahko nenačrtovani spolni odnosi na pokopališču med petnajstletnico in več odraslimi moškimi sporazumni?

 • Peter Petrovčič

  23. 6. 2023  |  Mladina 25  |  Politika

  Omejitev županskih mandatov

  Piratska stranka Slovenije je z zbranimi 5000 podpisi volivk in volivcev v zakonodajni postopek vložila predlog zakona, s katerim bi omejili županske mandate na dva zaporedna, kar v praksi pomeni na osem let županovanja. S tem začenjajo tudi pogovore s parlamentarnimi strankami za podporo zakonu, pri čemer imajo zagotovljenih le pet glasov Levice, ki jim je tudi pomagala pri zbiranju podpisov. A za Pirate ni vse tako črno, omejitev županskih mandatov namreč uživa določeno podporo med ljudmi, temu pa so naklonjene tudi mednarodne organizacije na čelu s svetom Evrope.

 • Peter Petrovčič

  16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

  Golobova izbira

  Žal je v Sloveniji tako, da se običajno na razpis za prvega moža policije prijavi kandidat, ki je že dogovorjen z notranjim ministrom in se lahko zanese na podporo vlade pri imenovanju. Tokrat je drugače. Notranji minister, vlada in njen premier Robert Golob bodo lahko izbirali med dvema kandidatoma – trenutnim vršilcem dolžnosti Senadom Jušićem in njegovim predhodnikom na mestu vršilca dolžnosti Boštjanom Lindavom. Bolje rečeno, notranji minister, vlada in premier bodo morali izbirati, prisiljeni bodo izbirati, in ta izbira ne bo enostavna. Razen morda glede politične kompatibilnosti (kar pa za vodjo organa v sestavi nikakor ne bi smela biti glavna primerjalna prednost) preostale reference govorijo v prid Lindavu.