Viralna realnost

Koronavirus se je iz Kitajske hitro razširil v številne države, saj še nikoli v zgodovini niso tako številni ljudje in tako na hitro pretaknili vse konce in kraje našega planeta. Samo novice in laži se širijo še hitreje od tega virusa, zato so še trezni ljudje vsi zbegani, ko o tem berejo, poslušajo in gledajo na ekranih. Po podatkih o okuženih, ozdravelih in umrlih bi sicer lahko še naprej delali, se družili in nato mirno spali, vendar so v nasprotju s trezno presojo tudi panični ukrepi oblasti v nekaterih državah, ki zaustavljajo dosedanje življenjske potrebe in razvade ljudi, saj so v bolnicah uredili posebne prostore, drugod postavljajo šotore za okužene … Vse vojne hudobije, stiske večine ljudi, klimatske spremembe in še marsikaj, je bilo pozabljeno.

V Sloveniji še vedno ni potrjen noben primer okužbe s koronavirusom, seveda pa temu ne bomo ušli, vendar so drugi in mnogo bolj nevarni morilci že dolgo med nami. V EU smo pri vrhu po rakastih obolenjih, kar je zaradi rakotvornih snovi v zraku zaradi sežiganja odpadkov, azbesta, termoelektrarne, prometa v mestih in ob prometnicah. Na poljih intenzivne pridelave hrane kmetje porabijo kar tisoč ton pesticidov na leto, v sadovnjakih in vrtovih ogromno herbicidov, na polja in pašnike polijejo neznane količine gnojevke z vsemi primesmi pri farmski vzreji živali … Samo zaradi kajenja vsak dan v Sloveniji umre od 10 do 12 ljudi, kar je na leto 4.000 do 5. 000 ljudi! Zaradi koronavirusa je po poročanju 3. marca doslej umrlo na vsem planetu 3. 100 ljudi. Vse to vedo v tobačni industriji, v zdravstvu in oblast, vendar nihče ne dela panike, čeprav bi morali takoj prepovedati proizvodnjo in prodajo tobaka, zasvojence s tobakom bi morali pa izolirati, za začetek kar v pripravljenih prostorih za okužene s koronavirusom.

V zadnjem času se skoraj vse vrti pri nas in v svetu samo še zaradi tega virusa, ki smo ga s tem kar okronali za kralja vseh vrst virusov na planetu. Zato bi bilo primerno koronavirus preimenovati kar v okronani virus.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.