Janševa vlada v času tesnobe

Seveda je upravičena skrb, kako se bo tretja Janševa vlada spopadla z negativnimi vplivi korona virusa na gospodarstvo. Izkušnje iz preteklosti ne vplivajo optimizma, ker Janša ni navajen spoštovati opozoril stroke in upoštevati vpliva mednarodnega okolja na pogoje gospodarskega razvoja pri nas. Naj spomnim na nekaj primerov. Ko je Janša, ob asistenci DeSUS-a in sindikatov, s pomočjo referenduma, rušil zakone Pahorjeve vlade, ni upošteval opozorila strokovnjakov, da bodo to mednarodni finančni trgi slabo sprejeli in podražili naše zadolževanje v tujini. To se je tudi zgodilo in močno prispevalo k tisti milijardi obresti za najete kredite, ki smo jih kar nekaj let plačevali iz proračuna. Te obresti so bile ovira za rast plač in pokojnin ter zavora za večji obseg nujnih javnih investicij (za gradnjo domov za ostarele, stanovanjsko izgradnjo, modernizacijo zdravstva itd.).

V zadnji tretjini prve Janševe vlade so nekateri strokovnjaki začeli opozarjati, da se gospodarstvo preveč zadolžuje in zaradi tega pregreva. Zato so predlagali ustrezno ukrepanje. Vlada se je samo navduševala nad hitro rastjo BDP in, očitno, stavila zgolj na naslednje volitve, ne pa poskrbela za zdravo rast gospodarstva. Posledica tega so kasneje nastali slabi krediti in vsi problemi, ki so nastali v zvezi s sanacijo bank. Mimogrede, druga Janševa vlada bi lahko dokapitalizirala državne banke, ko Evropska komisija še ni narekovala pogojev dokapitalizacij, tako kot so ravnale druge države, pa tega ni storila. Tako smo padli v kremplje evropskih birokratov, ki so s svojimi zahtevami osiromašili naše gospodarstvo in prebivalstvo.

Potem ko je vodstvo vlade že prevzela Alenka Bratušek, je Janša še vedno razglašal, da je za Slovenijo edina rešitev prihod trojke. Spet se ni oziral na to, kako sprejemajo besede bivšega predsednika vlade v mednarodnem okolju in v Evropski komisiji. Pomembno je bilo samo otežiti delo vladi Alenke Bratušek. Prerokoval je nadaljevanje negativnih gospodarskih gibanj. Zato, da bi bil pri sejanju pesimizma čim bolj učinkovit, je celo izjavil, da se bo umaknil iz politike, če bo gospodarska rast pozitivna. Pa je bila pozitivna!

Ali bo nova vlada bolj upoštevala sugestije strokovnjakov in možne odzive mednarodnega okolja na delovanje vlade in na izjave predsednika vlade ter posameznih njenih ministrov? Dajmo se presenetiti! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.