DK, STA

 |  Družba

»Obljubljeno nam je bilo, da bodo pokazali solidarnost z nami, ko bo to potrebno«

Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je dejal, da bi solidarnost v nogometu v tem času lahko predstavljala vzor za politike pri odzivu na pandemijo koronavirusa

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe
© Uroš Abram

Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin pričakuje, da bo škoda zaradi preložitve eura 2020 več sto milijonov evrov. Ob tem je v pogovoru za nemški časnik Welt am Sonntag dejal, da bi solidarnost v nogometu v tem času lahko predstavljala vzor za politike pri odzivu na pandemijo koronavirusa.

Čeferin poudarja, da je v času krize zaradi izbruha novega koronavirusa treba stopiti skupaj in delovati usklajeno. "Prepričan sem, da bi se lahko Evropska unija iz našega odziva potegnila kakšen nauk," je zapisala nemška tiskovna agencija dpa.

Evropske vlade je pozval, naj uskladijo svoje ukrepe za zajezitev širjenja novega virusa. "V Evropi imamo monetarno unijo in odprte meje (...) Vendar namesto usklajenega odziva v trenutni krizi vidimo predvsem individualne pristope posameznih držav s številnimi različnimi predpisi. Škoda."

S svojim ravnanjem pri odločitvi o preložitvi evropskega prvenstva je Uefa v odnosu do drugih deležnikov v nogometu prevzela največje breme krize. "Evropsko prvenstvo je naš glavni in daleč najpomembnejši vir dohodka v štiriletnem ciklu. Zato je jasno, da smo žrtvovali največ, kar se je dalo," je dejal Čeferin.

"V Evropi imamo monetarno unijo in odprte meje (...) Vendar namesto usklajenega odziva v trenutni krizi vidimo predvsem individualne pristope posameznih držav s številnimi različnimi predpisi. Škoda."

Uefa se je namreč v torek v sklopu videokonferenčnega sestanka s članicami in drugimi deležniki zaradi trenutne pandemije odločila preložiti letošnji euro za eno leto. Kot ocenjuje Čeferin, bo to Uefo stalo več sto milijonov evrov.

S preložitvijo naj bi nacionalna prvenstva dobila nekaj fleksibilnosti, da lahko dokončajo svoja prvenstva, če bo to zdravstvena situacija omogočala. V nasprotnem primeru naj bi Uefa predlagala, da bi prvak posamezne lige postal trenutno vodilni.

Zaenkrat pa ostaja odprto, kaj bo z ligo prvakov in evropsko ligo. V javnost je v preteklih dneh pricurljala le informacija, da bo po novem finale lige prvakov 27. junija, evropske lige pa tri dni prej. Obe tekmovanji naj bi se po poročanju več svetovnih medijev končali z zaključnim turnirjem najboljših štirih.

V pogovoru za Welt am Sonntag je prvi mož evropskega nogometa še enkrat zanikal nekatera ugibanja, da naj bi Uefa od nacionalnih lig zahtevala plačilo 300 milijonov evrov za prestavitev evropskega prvenstva.

"Obljubljeno nam je bilo, da bodo pokazali solidarnost z nami, ko bo to potrebno."Uefa bi izgube zaradi preložitve eura in prekinitve klubskih tekmovanj lahko pokrila z rezervacijami v višini 575 milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.