Oštro.si

 |  Družba

Testiranje na koronavirus v Sloveniji med bolj obsežnimi

Islandija, Norveška in Južna Koreja so do zdaj izvedle obsežnejše testiranje kot Slovenija, vendar v teh državah epidemija traja dlje časa kot pri nas

© Oštro.si

Testiranje na novi koronavirus je ključno za spremljanje, razumevanje in zatiranje širjenja okužbe, opozarja svetovna zdravstvena organizacija. Njen direktor je prejšnji teden države okrcal, da testiranje stopnjujejo prepočasi. »Požara se ne da gasiti z zavezanimi očmi,« je dejal.

V istem času se je v Sloveniji razplamtela razprava o tem, zakaj testiramo manj kot prej. Kot je 14. marca na tiskovni konferenci pojasnila vodja strokovne skupine v vladnem kriznem štabu Bojana Beović, infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem UKC, smo spremenili kriterije za testiranje prebivalcev na novi koronavirus.

Po novih navodilih, izdanih dva dni pozneje, 16. marca, zdravniki na testiranje napotijo le bolnike z znaki akutne okužbe dihal, ki potrebujejo pregled pri zdravniku zaradi morebitne napotitve v bolnišnico. Za zdravstvene delavce in prebivalce domov za ostarele veljajo nekoliko bolj ohlapni kriteriji, saj za testiranje zadostujejo znaki akutne okužbe dihal.

Pred spremembo pravil so zdravniki na testiranje pošiljali tudi ljudi s simptomi bolezni covid-19, ki niso potrebovali hospitalizacije, na svojem spletnem mestu pojasnjuje nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Takrat je za testiranje zadostovalo, da je bil bolnik v stiku z obolelim ali je potoval na območja, kjer se je tedaj pojavljal koronavirus.

Zbrali in analizirali smo statistične podatke, da bi poskusili ugotoviti, ali je število testiranih po spremembi pravil upadlo ali ne in kako primerljiv je obseg testiranja v Sloveniji z drugimi državami, za katere nam je uspelo zbrati podatke o dnevnem številu testov.

Več si lahko preberete na nepridobitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.