Božidar Flajšman

 |  Mladina 13  |  Družba

Naše malo mesto, drugi del

Prejšnji teden smo objavili reportažo iz Šmarja pri Jelšah. Tokrat smo šli v Metliko, mesto, v katero je najprej prišla žica, zdaj pa še korona. Nove stiske so prinesle nove vezi.

Novi in stari dom (nekdanja Križniška komenda) starejših občanov v Metliki. Skrajno desno proštija

Novi in stari dom (nekdanja Križniška komenda) starejših občanov v Metliki. Skrajno desno proštija
© Tomislav Urh

Tik ob ožičeni hrvaški meji, dober kilometer od Kolpe stoji mesto Metlika z bogato zgodovino in starim mestnim jedrom, ki je pravi arhitekturni in urbanistični biser. Mestne pravice je Metlika dobila leta 1365, kot znamenje mestnih pravic je dobila tudi grb – krokarja, ki naj bi ponazarjala čuječnost pred turško nevarnostjo. Mesto slovi po najstarejši »požarni brambi« na Slovenskem, po prvi Dolenjski hranilnici in posojilnici, po prvi čitalnici na Dolenjskem, po eni od najstarejših mestnih godb, po kiparju Alojziju Ganglu, avtorju prvih javnih spomenikov v Sloveniji – Vodnikovega in Valvazorjevega kipa v Ljubljani. V času, ko je okupator hotel izničiti slovenski narodni obstoj, so Metličani množično, pogumno in požrtvovalno sodelovali v partizanskem uporu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.