Oštro.si

 |  Družba

Strokovnjaki niso enotni o trenutni stopnji smrtnosti pri koronavirusu

Novi koronavirus je za zdaj bolj smrtonosen in kužen kot gripa, prizadene pa lahko tudi mlajše od 65 let

© state.gov

Novi koronavirus je 23-krat bolj smrtonosen kot običajna gripa, so poročali na spletnem portalu Citymagazine.si. Trditev so podkrepili s primerjavo stopenj smrtnosti obeh bolezni. Zapisali so, da je navadna gripa smrtna v 0,1 odstotka, sars-cov-2 pa v 2,3 odstotka primerov.

Kot smo ugotovili na portalu Razkrinkavanje.si, se podatek o 2,3-odstotni stopnji smrtnosti nanaša na delež umrlih med prvimi potrjenimi 44.672 primeri na Kitajskem (do 11. februarja), kar je pokazala znanstvena raziskava kitajskih epidemiologov iz krizne skupine za novi koronavirus. V raziskavi so uporabili podatke tamkajšnjega informacijskega sistema o nalezljivih bolezni.

Stopnja smrtnosti sicer pomeni delež umrlih zaradi virusa sars-cov-2 glede na število vseh potrjenih okužb. V reviji Swiss Medical Weekly so strokovnjaki z baselske univerze opozorili, da se število potrjenih primerov ves čas spreminja, zato se spreminja tudi stopnja smrtnosti.

V enem mesecu (do 1. marca) se je stopnja smrtnosti zaradi novega koronavirusa na Kitajskem, denimo glede na podatke v znanstvenem članku v reviji The Lancet, dvignila na 3,6 odstotka.

Poleg trditve, da je novi koronavirus 23-krat bolj smrtonosen od gripe, smo preverili še nekatere druge.

  • Novi koronavirus je približno petkrat bolj nalezljiv od običajne gripe.
  • Okuženi z novim koronavirusom lahko nima simptomov.
  • Novi koronavirus je mlajši bratec sarsa.
  • Virus je neznan oziroma je za znanstvenike velika neznanka.
  • Virus lahko mutira in postane smrtonosnejši.
  • Smrti mlajših od 65 let in zdravnikov so nepojasnjene.

Več si lahko preberete na nepridobitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.