»Izbris« grafita

Kot odgovor in pojasnilo na odstranitev grafita na območju pekarne v Mariboru, je med drugim Policijska uprava Maribor (PUM) navedla, da so policisti sami dejanje evidentirali kot kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Oglasil se je tudi mariborski župan, kot predsedujoči mestnega varnostnega sveta, da »sporni grafit operira z nacistično simboliko, ki je tako v mestu Maribor, kakor drugod po svetu nedopustna«.

Seveda pa je večini, brez velikega naprezanja jasno, da z grafitom, ki ponazarja osebo podobno premierju Janezu Janši z iztegnjeno desnico pred telesom, ter spremljajočim napisom »Smrt narodu, svoboda fašizmu«, ustvarjalci niso imeli namena poveličevati fašizem in nacizem, temveč ravno obratno. Z umetniškim grafitom in duhovitim oz. sarkastičnim dovtipom so opozorili na pojav razraščanja idej in političnega delovanja pri nas, ki je podoben oz. koketira s fašizmom in nacizmom.

Res, tudi fašizem in nacizem se (sta se) prezentirala skozi različne simbole in sta uporabljala veliko različne ikonografije v svojih nastopih za impresioniranje množic in s tozadevnim izražanjem domoljubja, za manipuliranje z njimi. Vendar moramo biti predvsem pozorni na govor in dejanja, ki so značilna za fašizem in nacizem:
- Kdor ni z nami, je proti nam;
 - Močna medijska propaganda z enostavnimi gesli in nenehnim iskanjem sovražnikov;
- Laži, manipulacije in potvarjanja;
- Sprejemanje zakonodaje po hitrih postopkih, po možnosti s suspenzom parlamenta;
- Nepotizem in klientelizem; - Korupcija in zloraba oblasti v času kriz in strahu, ki le te spremljajo;
- Menjava kadrov v vseh institucijah v državi in namestitvi lastnih poslušnih kadrov;
- Poveličevanje vojne, vojaškega besednjaka;
- Dodeljevanje povečanih pooblastil policiji in vojski v miroljubnem času;
- Ustanavljanje ali podpora delovanju paravojaških formacij;
- Ločevanje ljudi po veri, rasi, barvi kože, spolni usmeritvi, politični usmeritvi;
- Podrejanje vseh vej javnega življenja in napadi na nevladne organizacije;
- Napadi na novinarje in občila, ki pišejo v nasprotju z vladajočo agendo;
- Strašenje prebivalstva in kaznovanja le tega pri »kršenju njihovih odlokov«.

Če se župan Maribora na čelu mestnega varnostnega sveta in PUM res želita zoperstaviti pojavom fašizma v naši družbi (državi), naj bodo pozorni na znake in delo, ki prezentira fašizem in nacizem. In če župan resno misli z izjavo, da nikoli in nikdar ne bo dopuščal, da bi v mestu Maribor imeli simboli nacizma in fašizma, ki so naše mesto še posebej negativno zaznamovali, kakršenkoli prostor, potem bo moral pozornost preusmeriti drugam in med drugim tudi počistiti ogromno znakov, ki krasijo mestne zidove in stene stavb.

Ne vem, ali je nevednost ali nemarnost vzrok za napačno interpretacijo opisanega grafita, gotovo pa je, da ta korekten, oziroma spravljiv jezik s politiko, katero ta grafit naslavlja, pomaga to politiko bogato hraniti in vseskozi držati pri življenju.

Kljub vsem nasprotnim zaklinjanjem.

S spoštovanjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.