Govorica denarja

Iz različnih strokovnih virov lahko povzamemo, da sodba nemškega ustavnega sodišča, ki odloča o evropskih monetarnih instrumentih, še ni popolnoma prodrla v vsesplošno zavest. Nje se tresoče zavedajo le kanclerka Merkel, francoski predsednik Macron, Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB).

Sodba ustavnega sodišča pravi, da je dosedanji odkup Evropske centralne banke (ECB) državnih obveznic članic evrskega območja (odkup javnega dolga) očitno protipraven. Pravi, da je odločitev Evropskega sodišča o tem odkupu napačna in da tudi program ECB-ja o odkupu državnih obveznic nasprotuje nemškemu pravnemu redu in je v nasprotju z nemško ustavo. To pomeni, da Nemčija tega ne sme več podpirati, ker če bi nadaljevala, bi kršila nemško ustavo in zakonodajo.

Možno je sklepati, da bo omenjena sodba povzročila velike probleme v evrskem območju in Evropski uniji (EU) in Evropejci še niso celovito dojeli obsega te odločitve. Nemčija, tako po sodbi, ne more biti del strukture morebitnih korona-obveznic in evro-obveznic. Ne more sodelovati v morebitnem skupnostnem skladu za zavarovanje dolgov v evrskem območju in morebitnem skupnostnem skladu za oživitev EU gospodarstva. Nemško ustavno sodišče je obrazložilo, da ustanavljanje takih fondov in njihovo financiranje je oblika fiskalnega transferja in se ne more nadaljevati. Pravi tudi, da je kvantitativno sproščanje (QE), ki ga je izvajala ECB, protipravno glede na nemško zakonodajo. Ravno tako nemški davkoplačevalci ne morejo stalno financirati Evropski mehanizem za stabilnost (EMS).

Kako naj bi se evrsko območje in EU izognila posledicam te določitve? Možnost bi bila v spremembi evropskih pogodb, vendar bi le-te bile v koliziji z orto-liberalnimi določbami sodbe nemškega ustavnega sodišča. Lahko se bo zgodilo, da bo nemška kanclerka prezrla sodbo in bo dopustila, da bo ECB sprovajala, kar je bilo odločeno, in bo spregledala, kaj bo ECB financirala (vključno s QE-jem). S tem pa bo kršila sodbo nemškega ustavnega sodišča in je samo še vprašanje časa, preden bo nekdo v Nemčiji začel s pravdnimi postopki. Sodbe nemškega ustavnega sodišča so za Nemce močno zavezujoče.

Sodba nemškega ustavnega sodišča zna biti ključni žebelj v krsto razpada evrskega območja in EU. Nemčija je odločilni dejavnik in njeno bodoče prispevanje in dovoljevanje, da se tiska denar za potrebe članic, se ne bo moglo nadaljevati v nedogled.

Vprašanje je, ali je možna pritožba na sodbo nemškega ustavnega sodišča. Pritožba ni možna, niti na Evropsko sodišče, ker je nemško ustavno sodišče suvereno. To pomeni, da sta si nemško ustavno sodišče in Evropsko sodišče v svojih sodbah enakovredni, vendar so sodbe nemškega ustavnega sodišča za Nemčijo obvezujoče. In ker je Nemčija najmočnejša članica, bo najbrž prevladovala v celem evrskem območju in v EU. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.