Dk, STA

 |  Politika

Vložena obtožnica v zadevi Teš 6

Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema

Termolektrarna Šoštanj

Termolektrarna Šoštanj
© Tjaša Zajc

Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod obtožnice v nemški in francoski jezik, temu pa bo sledilo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora zoper obtožnico. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera dolgotrajen proces. Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema.

V zadevi Teš 6 gre za več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, v poznejših letih pa se je projekt zaradi slabega vodenja podražil na 1,41 milijarde evrov.

"Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1332 strani, tožilstvo pa je k obtožnici priložilo še 45 prilog. Celoten spis (brez sedaj vloženih prilog) tako obsega več kot 70.000 listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje," je sporočila predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli. 

Postopek v zadevi Teš 6 poteka že več let, zaradi česar je bilo sodišče deležno precej kritik. Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je zahteval tudi poročilo celjskega višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je za zamude pri preiskavi v zadevi Teš odgovorno sodišče, in ne policija ali tožilstvo.

V zadevi Teš 6 gre za več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, v poznejših letih pa se je projekt zaradi slabega vodenja podražil na 1,41 milijarde evrov.

Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija leta 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo na Okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na čelu. Tam pa se je začelo zapletati, saj je sodišče za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev.

Okrožno sodišče v Celju je konec junija leta 2019 končalo preiskavo domnevnih nepravilnosti pri šestem bloku Teša in obširno gradivo dostavilo Specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. Na tožilstvu so se nato lotili priprave obtožnice, instrukcijski rok za njeno pripravo pa so večkrat podaljšali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.