Luka Mesec

25. 5. 2020  |  Politika

Luka Mesec: »Janšizem bomo ustavili še preden se razraste v polnokrven fašizem«

Poobjavljamo zapis koordinatorja Levice, ki ga je objavil na Facebooku

Luka Mesec odgovarja predsedniku vlade Janezu Janši

Luka Mesec odgovarja predsedniku vlade Janezu Janši
© arhiv Mladine

Janez Janša je pravkar takole odgovoril Violeti Tomić: "Pravite, da geslo 'smrt janšizmu' ni napad na človeka. Glejte, v tridesetih letih prejšnjega stoletja so po Nemčiji vzklikali 'Juden Raus' pa vemo, kako se je končalo".

O, vemo, g. Janša, kako se je končalo. Pomorili so na milijone Judov, Slovanov, Romov, oporečnikov, njihovo sovraštvo pa je eskaliralo v največjo grozoto v zgodovini človeštva, preden so jih ustavili. Fašiste, namreč.

Vemo pa tudi, kako se je začelo.

  • Medije so oklicali za lažnive, za "Lügenpresse", tako kot vi razglašate nacionalne medije za "ventilatorje lažnih novic"
  • Umetnosti so rekli izrojena, "Entartete Kunst", tako kot ste vi predlani ozmerjali Prešernovi nagrajenki.
  • Hujskanju proti Judom, Slovanom, Romom, so rekli svoboda govora, tako kot rečete vi, ko ščuvate proti beguncem, gejem, levičarjem, južnjakom, novinarjem. Oziroma, če uporabim vaš jezik: posiljevalskim migrantom, komunajzarjem, presstitutkam, opankarjem, trenirkarjem, da ne naštevam naprej.
  • Iz svojega Führerja so izoblikovali kult osebnosti.
  • Politične nasprotnike so ustrahovali, tako kot vi prek svojih medijev in Twitterja - kot predsednik vlade (!) - zastrašujete običajne državljane, ki se udeležijo protesta ali pa le tvitnejo kaj proti vladi.
  • Svoje podrepnike so brezsramno nameščali v državni aparat, opozicijo pa oklicali za izdajalsko.
  • In nenazadnje, tako kot vi, so se na vsakem koraku sprenevedali in se predstavljali kot žrtev. Tako kot ste se vi danes postavili na mesto Juda, žrtve, čeprav je vaša falanga tista, ki preganja novodobne Jude.

In zato, g. Janša, bomo janšizem ustavili še preden se razraste v polnokrven fašizem. Iz 30. let prejšnjega stoletja smo se vsi nekaj naučili - le da mi lekcijo beremo kot svarilo, vi pa kot učbenik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.