DK, STA

 |  Politika

Twitter skril Trumpov tvit o protestih v Minneapolisu

Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, ki agencijam zvezne vlade naroča, naj agencijam, kot je zvezna komisija za komunikacije (FCC), da preučijo, ali je možno uvesti nove regulacije družbenih medijev, kot je Twitter

Donald Trump

Donald Trump
© Wikimedia Commons

Twitter je v petek, 29. maja na profilu Donalda Trumpa skril enega od njegovih tvitov, ker je z njim kršil pravila podjetja o poveličevanju nasilja, a njegove objave glede protestov v Minneapolisu ni umaknil. Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, ki agencijam zvezne vlade naroča, naj agencije kot je zvezna komisija za komunikacije (FCC) preučijo, ali je možno uvesti nove regulacije družbenih medijev, kot je Twitter.

Napoved tega ukaza, ki je sledila jezi, ker je Twitter k njegovim spornim objavam dodal povezavo na dejstva, je vzbudila veliko pozornost ameriških medijev, a so ustavni pravniki razložili, da se ne bo zgodilo praktično nič, saj ima pooblastila za spreminjanje zakonodaje le ameriški kongres.

Trumpa je razjezilo, da je Twitter k njegovi objavi, da so volitve po pošti popolna prevara, dodal povezavo na dejstva o volitvah po pošti.

V tokratnem tvitu o protestih v ameriškem mestu Minneapolis, ki zaradi smrti temnopoltega moškega med policijskim postopkom potekajo že več dni, je Trump tvitnil, da bo v mesto, kjer se oblasti trudijo nadzorovati nemire, poslal nacionalno gardo.

"Imajo neomejeno moč za cenzuriranje, omejevanje, urejanje, oblikovanje, skrivanje in spreminjanje vseh komunikacij med zasebnimi državljani in velikim javnim občinstvom. Tako majhno število korporacij še nikoli v ameriški zgodovini ni nadziralo tako velike sfere človeške interakcije," je dejal Trump.

To ni prestrašilo glavnega izvršnega direktorja Twitterja Jacka Dorseyja, ki je dejal, da bodo še naprej opozarjali na nepravilnosti okrog volitev povsod po svetu. "Zaradi tega nismo neki arbitri resnice. Naš namen je povezati niti konfliktnih izjav in pokazati informacije, da lahko ljudje sami presodijo."

V tokratnem tvitu o protestih v ameriškem mestu Minneapolis, ki zaradi smrti temnopoltega moškega med policijskim postopkom potekajo že več dni, je Trump tvitnil, da bo v mesto, kjer se oblasti trudijo nadzorovati nemire, poslal nacionalno gardo. Med drugim je zapisal, da "ko se začne ropanje, se začne streljanje. Hvala!".

"Ta tvit krši pravila Twitterja glede poveličevanja nasilja. Vendar Twitter ocenjuje, da je lahko v javnem interesu, da tvit ostane dostopen," so zapisali v podjetju. Če želijo uporabniki prebrati Trumpov tvit, morajo ob opozorilu Twitterja klikniti nanj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.