IK, STA

1. 6. 2020  |  Politika

FOTO + VIDEO: Nad Slovenijo letela ameriška vojaška letala

V "zahvalo" sodelujočim v boju proti epidemiji so nad Slovenijo poleteli vojaški lovci. V slovenski zračni prostor so ameriška letala vstopila okoli 13. ure. 

Ameriška letala nad Slovenijo

Ameriška letala nad Slovenijo
© Gašper Lešnik

Slovenski in ameriški vojaški piloti bodo danes v zahvalo vsem sodelujočim v boju proti epidemiji novemu koronavirusu z lovci preleteli slovenske kraje, ki jih je epidemija najbolj zaznamovala, tudi kliniko na Golniku, Šmarje pri Jelšah in Metliko. Policijske patrulje pa bodo v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

sHFm-K6tpTk

Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s pilatusi se bo nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki bodo tja prileteli iznad Italije. Nato bodo leteli nad Golnikom in Kranjem, nad Ljubljano bodo ob 13.23. Polet bodo nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet bodo sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne.

"Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covidom-19."

Janez Gaube, podpolkovnik vojaškega letalstva

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube je v petkovem srečanju z novinarji zagotovil, da bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati. "Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covidom-19," je dodal Gaube.

Ameriški obrambni ataše podpolkovnik Ben Shaha je izpostavil, da so v obrambnem sistemu izjemno hvaležni tistim, ki so se v prvih vrstah spopadali z virusom kot novo obliko grožnje. Zato želijo skupaj s slovenskimi oboroženimi silami to hvaležnost tudi izkazati.

© Irena Woelle

Kot so dodali na ministrstvu za obrambo, želijo s to potezo ob uradnem preklicu epidemije sporočiti, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si med seboj pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale pred tem preleteli še nekatera italijanska mesta.

K dobri epidemiološki sliki so prispevali vsi, a najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, pa tudi na plečih epidemiologov, so še navedli na obrambnem ministrstvu.

7vgjNGzBp2I

Ker prelet slovenskih in ameriških vojaških lovcev ni predviden nad območjem Koroške in Prekmurja, so se letalci v regijah organizirali sami. Kot je zapisano na Facebook strani podjetja Aviofun, ki ima sedež v Libeličah, bodo Koroško s formacijo lastnih letal preleteli sami "v znak spoštovanja vsem, ki so se uspešno spopadali s pandemijo, ter podporo celotni Koroški, ki je prevečkrat zapostavljena". V Libeličah bodo vzleteli ob 13.15, prelet pa je nato predviden do Radelj ob Dravi, od tam pa proti Slovenj Gradcu in Mislinji ter nato še po Mežiški dolini do Črne na Koroškem. 

Levica: Gre za nepotrebno trošenje goriva in dodatno onesnaževanja okolja

"Kje so bila Natova letala, ko je bilo treba pravočasno in brez preplačila prepeljati v Slovenijo maske in drugo opremo, ki so jo najbolj potrebovali prav v bolnišnicah in domovih za starejše, ki jih bodo danes preletavali?"

Levica

Do preletov vojaških letal so kritični v stranki Levica, kjer menijo, da gre za nepotrebno trošenje goriva in dodatno onesnaževanja okolja. Hkrati pa se sprašujejo, kje so bila "Natova letala, ko je bilo treba pravočasno in brez preplačila prepeljati v Slovenijo maske in drugo opremo", ki so jo najbolj potrebovali prav v bolnišnicah in domovih za starejše, ki jih bodo danes preletavali.

"Letala bodo letela tik nad zdravstvenimi ustanovami in domovi za starejše, v katerih okrevajo ljudje zaradi virusa, ki napade dihalni sistem in ki je prilil olja k že tako resnim zdravstvenim težavam, ki jih imajo naše skupnosti zaradi onesnaženosti zraka. Način, kako se lahko zahvalimo javnemu zdravstvenemu sistemu, ki nas je uspešno spravil čez epidemijo, je, da v nasprotju s programom NSi poskrbimo, da zdravstvo ostane javno! In da preprečimo že napovedovano rezanje košarice osnovnih zdravstvenih storitev!" so zapisali v Levici.

kyTm46yU5gE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.