Oštro.si

 |  Družba

V slovenskih domovih starostnikov umrla več kot četrtina okuženih oskrbovancev

Poglavitno napako je ministrstvo za zdravje po mnenju Skupnosti socialnih zavodov storilo 17. marca z odločitvijo, da je treba obolele varovance osamiti

© Marina Guimarães / Flickr

Delo v domovih starejših občanov (DSO) je bilo v času epidemije covida-19 precej drugačno, so Oštru povedali direktorji šestih domov. Zaposleni so bili najbolj v skrbeh zaradi pomanjkanja zaščitne opreme, saj je to povečevalo možnosti, da bi bili prav zaposleni v domovih tisti, ki bi med oskrbovanci razširili virus.

Opremo so sprva namreč dobili zdravstveni domovi, je povedala Biserka Marolt Meden, predsednica društva za dostojno starost Srebrna nit: »Domovi starejših občanov pa sodijo pod socialne zavode, a opreme niso dobili kljub temu, da blizu 90 odstotkov stanovalcev potrebuje skoraj stalen nadzor.«

»Videli smo, da domovi niso namenjeni obvladovanju epidemije, da so to bolj prebivališča in da niti osebje ni izurjeno v tem, niti nima zadostnih virov.«

Aleš Rozman, direktor klinike za pljučne bolezni Golnik

»Videli smo, da domovi niso namenjeni obvladovanju epidemije, da so to bolj prebivališča in da niti osebje ni izurjeno v tem, niti nima zadostnih virov,« je 27. maja na novinarski konferenci dejal Aleš Rozman, direktor univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Zato so na ministrstvu za zdravje (MZ) ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili številna navodila, ki so delavcem v DSO pomagala pri organizaciji dela.

Poglavitno napako je MZ po mnenju Skupnosti socialnih zavodov storilo 17. marca z odločitvijo, da je treba obolele varovance osamiti. Zakonodaja namreč določa, da je treba bolnika, ki ga ni mogoče zdraviti na njegovem domu, osamiti v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje te nalezljive bolezni.

Kam je šel del opreme, ki jo je za domove naročil Joc Pečečnik; s kakšnimi težavami so se soočali zaposleni v domovih; kdo bi moral pokriti stroške, nastale med epidemijo in koliko prošenj čaka za sprejem v domove si lahko preberete na neprofitnem spletnem mediju Oštro.si. Tam najdete tudi časovnico navodil pristojnih ministrstev in razvoja dogodkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.