DK, STA

 |  Svet

Odkrili zakopano antično mesto

Severno od Rima so znanstveniki s pomočjo štirikolesnega vozila ATV in georadarja odkrili obrise dolgo zakopanega antičnega mesta Falerii Novi v dolini Tibere

Falerii Novi

Falerii Novi
© Wikipedia

Severno od Rima so znanstveniki s pomočjo štirikolesnega vozila ATV in georadarja odkrili obrise dolgo zakopanega antičnega mesta Falerii Novi v dolini Tibere. Rezultati, ki so jih objavili v reviji Antiquity, so osvetlili vidike rimske arhitekture in urbanističnega načrtovanja. Namesto izkopavanj so strokovnjaki iz univerz v Cambridgeu in belgijskem Gentu pri raziskovanju uporabili satelitsko navigacijo in georadarje, ki prodrejo v tla ter tako ustvarili napredne 3D slike nekdaj izgubljenega mesta. Tehnologija georadarjev bi lahko znanstvenikom pomagala začrtati tudi druga starodavna mesta.

To je bilo prvič, da so uporabili tehnologijo georadarjev za izdelavo zemljevida celotnega mesta. Eden od raziskovalcev, profesor Martin Millett. je dejal, da jim radar omogoča videti stvari na različnih globinah, hkrati pa podaja "fantastično visokoločljivo sliko tistega, kar se nahaja pod površjem".

Trradicionalna izkopavanja in risanja zemljevidov v 2D tehniki, kot je magnetometrija, dajo veliko namigov, kako so izgledala rimska mesta, a ne omogočajo pogleda s ptičje perspektive.

Mesto Falerii Novi je zakopano že okoli 13 stoletij in se razteza na območju, velikem približno četrt kvadratnega kilometra. Znanstveniki predvidevajo, da je bilo mesto ustanovljeno leta 241 pred našim štetjem, naseljeno pa do zgodnjega srednjega veka, do okoli leta 700.

3D slike, ki so jih pridobili znanstveniki, prikazujejo templje, stavbe javne uprave in kompleks za kopanje, prav tako pa tudi osrebričen prehod, za katerega predvidevajo, da je bil javni spomenik. Mesto je mnogo manjše od Rima, a je po besedah raziskovalcev ureditev Falerii Novi vseeno "bolj zapletena, kot ponavadi pričakujemo za manjše mesto".

Znanstveniki predvidevajo, da je bilo mesto ustanovljeno leta 241 pred našim štetjem, naseljeno pa do zgodnjega srednjega veka, do okoli leta 700.

Izdelovanje zemljevida z georadarjem je razkrilo tudi sistem vodovodnih cevi, ki se ne razlikujejo veliko od tistih v sodobnih mestih. 

"Mesta so bila ključnega pomena za delovanje Rimskega cesarstva. a lahko število mest, ki jih popolnoma razumemo, naštejemo na prste ene roke," je dejal Millett. Povedal je, da bi lahko to novo tehniko uporabili za pregledovanje najdišč, kot so turški Milet, grški Nikopolis ali libijska Kirena.

B59E98ILwss

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.