DK, STA

 |  Družba

Namesto ljubljanske parade ponosa

Namesto množične ljubljanske parade ponosa več manjših in tudi spletnih dogodkov

Parada ponosa v Ljubljani leta 2018

Parada ponosa v Ljubljani leta 2018
© Uroš Abram

Ljubljanska parada ponosa, predvidena za ta mesec, je prestavljena na september. Kljub temu pa so v juniju, ki velja za mesec parade ponosa, pripravili več dogodkov, med njimi razstave, literarne večere in spletne pogovore. Včeraj so se s protestno akcijo spomnili protesta Obvoznica mimo nestrpnosti, ki ga štejejo za prvo parado ponosa pri nas.

V lokalu Mestna galerija v središču Ljubljane so pripravili simbolično ulično akcijo, s katero so obeležili protest iz leta 2001, znan kot pitje radenske. Ta protest je bil namreč povod za organizacijo parad ponosa v Sloveniji, piše na spletni strani Parade ponosa 2020.

Kot so pojasnili, je 8. junija 2001 redar takratnega lokala na istem mestu prepovedal vstop gejevskima pesnikoma Branetu Mozetiču in Jeanu Paulu Daoustu. Dejal jima je, naj se že navadijo, "da lokal ni več za 'take'". Od takrat je ob petkih sledilo protestno pitje mineralne vode kar se da počasi, začele pa so se tudi priprave na Obvoznico mimo nestrpnosti - pohod proti homofobiji.

V poletnih mesecih bodo sledile tudi priprave na Parado ponosa, ki bo letos 26. septembra v Ljubljani.

S protestnim pitjem mineralne vode ter ob pogovoru z Mozetičem in Suzano Tratnik so se včeraj dopoldne spominjali prve parade in tudi vseh sprememb, ki so nastale zaradi upora in dela aktivistov LGBTIQ+.

V atriju ljubljanske mestne hiše so v začetku meseca odprli multimedijsko razstavo 20 let Parade ponosa v Ljubljani, pripravili so literarni večer in koncert, prejšnji teden pa organizirali tudi strokovni posvet o pravicah LGBTIQ+ v Ljubljani.

Pripravili so tudi več spletnih pogovorov, denimo o zahtevah na področju zdravstvenih storitev, zakonodaje, socialnega vključevanja in socialnega varstva.

V poletnih mesecih bodo sledile tudi priprave na Parado ponosa, ki bo letos 26. septembra v Ljubljani, so še napovedali na spletni strani parade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.