DK, STA

 |  Politika

Trump objavil rasistični video

Na posnetku, ki ga je predsednik ZDA delil na Twitterju, nastopa rasist, ki vzklika "bela moč"

Donald Trump

Donald Trump
© Wikimedia Commons

 

Donald Trump je 28. junija na svojem Twitter profilu objavil videoposnetek, na katerem eden od njegovih privržencev vzklika "bela moč" (white power). Kasneje je zaradi kritik tvit umaknil, Bela hiša pa je v odzivu sporočila, da Trump pred objavo ni slišal izjave na videoposnetku. Izraz "bela moč" v ZDA povezujejo z rasisti in tistimi, ki menijo, da je bela rasa več vredna od drugih. 

Video je nastal na demonstracijah Trumpovih nasprotnikov in podpornikov v floridski skupnosti The Villages, kjer živijo pretežno Trumpovi podporniki. Trump je tvitnil zahvalo "velikim prebivalcem The Villages" in objavil video, na katerem je moški na vozičku za golf, prelepljenem s Trumpovimi simboli, ki kriči "bela moč". Protestniki ga zmerjajo z nacistom in rasistom.

Bpua7fd3Dog

Trumpov tvit je bil korak predaleč tudi za republikance, zato ga je kasneje umaknil. "Nobenega dvoma ni, da Trump ne bi smel objaviti videoposnetka. Tega ni mogoče zagovarjati," je za CNN dejal republikanski senator iz Južne Karoline Tim Scott, sicer edini temnopolti republikanec v senatu.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere je dejal, da je Trump velik oboževalec skupnosti The Villages, a ni slišal izjave na videu. "Videl je le izjemno navdušenje njegovih številnih podpornikov," je dejal Deere.

Trumpov tvit je bil korak predaleč tudi za republikance, zato ga je kasneje umaknil.

Trumpova objava videoposnetka je toliko bolj odmevna, ker je ozračje še vedno napeto zaradi protestov po smrti temnopoltega Georga Floyda. Protesti proti policijskemu nasilju so se razširili na proteste proti simbolom, ki so sporni za protestnike. Med njimi so to spomeniki upornim generalom konfederacije, ki se je borila za ohranitev suženjstva, spomeniki kolonizatorjem Amerike in predsednikom, ki so imeli sužnje.

E7ks67ZxBbA

Trump je tistim, ki ogrožajo spomenike, zagrozil z dolgoletnimi zapornimi kaznimi. V nedeljo so zvezni tožilci vložili obtožnice proti štirim osumljencem za poskus zrušitve kipa predsednika Andrewa Jacksona blizu Bele hiše. Za zdaj so aretirali le enega od njih. 

V ZDA se protesti nadaljujejo in v nedeljo je policija v Louisvillu v Kentuckyju aretirala osumljenca, ki je ubil enega od protestnikov v centru mesta. 

Za smrt protestnika je osumljen drug protestnik, ki je bil doslej že večkrat aretiran. To je bil sicer že drugi strelski incident med protesti v Louisvillu. Konec maja je bilo v strelskem obračunu ranjenih sedem ljudi.

S protestniki imajo težave tudi politiki, med njimi tudi newyorški župan Bill de Blasio. V parku pred mestno hišo na jugu Manhattna že nekaj dni taborijo protestniki, ki zahtevajo, da mesto New York policijskemu proračunu, ki je na leto vreden šest milijard dolarjev, odvzame milijardo dolarjev. Več sto protestnikov se je opredelilo kot gibanje "Okupirajmo mestno hišo" in pravijo, da ne gredo nikamor, dokler policistom ne odvzamejo denarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.