DK, STA

 |  Družba

Umor znanega pevca ogrozil krhko politično stabilnost

Hachaluja Hundesso, ki velja za vodilnega predstavnika večletnih protestov v državi, so neznanci ustrelili 29. junija v Adis Abebi 

Hachalu Hundessa

Hachalu Hundessa
© Youtube

Pred dobrim tednom dni je Etiopijo pretresel umor priljubljenega pevca in aktivista Hachaluja Hundesse, pripadnika največje  etnične skupine Oromo. Po njegovi smrti so v državi izbruhnili protesti, zato je politična stabilnost države trenutno na veliki preizkušnji. Tik pred svojo smrtjo je Glas Oromov, kar je bil vzdevek Hundesse, ostro kritiziral premierja Abiya Ahmeda, sicer lanskoletnega Nobelovega nagrajenca za mir.

zNZGd22P1-E

"Nismo svobodni. Sedaj Oromi zatirajo Orome. Treba je poudariti, da Abiy Ahmed ni odgovoril niti na eno vprašanje, ni branil naših interesov. Sploh ni pravi Oromo," je dejal tik pred svojo smrtjo.

Oromi se že dlje časa pritožujejo, da jih država zapostavlja. Leta 2015 in 2016 so državo pretresli največji protivladni protesti, v katerih je umrlo več kot 9000 ljudi.

34-letnega Hundesso, ki velja za vodilnega predstavnika večletnih protestov v državi, so neznanci ustrelili 29. junija v Adis Abebi Po njegovi smrti so državo ponovno zajeli protesti. V prestolnici Adis Abeba so varnostne sile proti protestnikom uporabile silo. Po uradnih navedbah je umrlo okoli 50 ljudi, nekateri viri navajajo najmanj 80 smrtnih žrtev,.Vlada je poleg tega ponovno blokirala internet.

4Z04Cw-ZGy4

Etiopija v primerjavi s svojimi sosedami Eritrejo, Somalijo in Južnim Sudanom velja za politično relativno stabilno. V državi  s skoraj 110 milijoni prebivalcev je skoraj sto različnih narodnosti in etničnih skupin s skoraj toliko jeziki. Uradni jezik je amharščina, jezik pripadnikov etnične skupnosti Amhara, ki predstavljajo 28 odstotkov prebivalcev Etiopije. Skupina Oromo predstavlja 35 odstotkov prebivalstva in je najštevilčnejša, medtem ko je politično najmočnejša skupina Tigray, ki predstavlja sedem odstotkov prebivalstva.

Oromi se že dlje časa pritožujejo, da jih država zapostavlja. Leta 2015 in 2016 so državo pretresli največji protivladni protesti, v katerih je umrlo več kot 9000 ljudi. Protesti leta 2018 pa so odnesli avtoritarno vlado Hailemariama Desalegna. Nasledil ga je prvi politik iz vrsto Oromov Abiy Ahmed, sin pripadnika Oromov in muslimana ter pripadnice Amharinov in kristjanke.

Ob prevzemu oblasti je glede na njegovo poreklo vzklilo upanje, da mu bo uspelo razrešiti etnične spore znotraj države. A več kot dve leti po prevzemu vodenja vlade se nad diskriminacijo sedaj pritožujejo tako pripadniki skupine Tigray kot skupine Oromo. 

Premier je odgovornost za zadnje nemire v državi pripisal tako notranjim kot zunanjim silam. S slednjimi je imel v mislih predvsem najnovejši spor z Egiptom in Sudanom glede jezu Veliki etiopski preporod (Gerd). Prihodnji največji afriški jez Etiopija gradi na Modrem Nilu, državi pa naj bi zagotovil oskrbo z električno energijo. Gradnja je tako v Egiptu kot Sudanu že sprožila skrbi zaradi oskrbe z vodo. 

UP23lD6kS4A

Wv3he6CGF3E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.