IK, STA

29. 7. 2020  |  Politika

KPK preiskuje zaposlitev nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije

Marko Bošnjak, ki je Banko Slovenije neuradno zapustil zaradi utaje davkov, bo namestnik direktorja na zavodu za zaposlovanje Mitje Bobnarja, ki ga osebno pozna

Protikorupcijska komisija RS

Protikorupcijska komisija RS
© KPK

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi medijskih objav začela preiskavo zaposlitve nekdanjega viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka na zavodu za zaposlovanje, poroča TV Slovenija. Bošnjak, ki je Banko Slovenije neuradno zapustil zaradi utaje davkov, bo namestnik direktorja Mitje Bobnarja, ki ga osebno pozna.

Bošnjak je bil Bobnarju, ki ga je prejšnja vlada na mesto direktorja imenovala konec januarja, mentor pri diplomski nalogi, zato so zaposlitev pod drobnogled vzeli v KPK, kjer so uvedli predhodni preizkus, da bi preverili, ali obstaja sum kršitve iz pristojnosti komisije.

Na zavodu so pojasnili da so kadrovski postopek vodili v skladu z veljavno zakonodajo, Bošnjak pa je službo dobil za določen čas od 1. avgusta do konca direktorjevega mandata, torej za pet let.

Bošnjak je konec maja "zaradi novih izzivov" odstopil s položaja viceguvernerja. Odstop je sledil lanski ugotovitvi KPK, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Banka Slovenije je lani zaprosila komisijo za preiskavo Bošnjakovega ravnanja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov, da ni plačeval davkov za stanovanje, ki ga je oddajal. Banka Slovenije namreč tega pri Finančni upravi RS (Furs) ne sme preveriti, KPK pa lahko.

KPK je pridobila podatke od Fursa in urada predsednika, ki je pristojen za postopek imenovanja viceguvernerjev, ki jih imenuje DZ. A se v ugotovitvah ni opredelila do elementov sumov kršitev davčne zakonodaje. Sredi lanskega decembra je sporočila le, da bi moral Bošnjak sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi lahko zavrnil očitke, ter da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto. Že prej je o tem poročal spletni portal Požarreport.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.