IK, STA

 |  Svet

Italija na mejo s Slovenijo pošilja vojake

Rim se sklicuje na "povečano število nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo" 

© Gap / WikiCommons

Zaradi "povečanega števila nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo" je vlada v Rimu napovedala, da bo v Furlanijo-Julijsko krajino na mejo s Slovenijo poslala dodaten kontingent vojakov, je dejala senatorka v Rimu Tatjana Rojc. S tem se bodo odvali na poziv deželnih oblasti, da je treba bolje nadzorovati manjše mejne prehode s Slovenijo.

Senatorka se je včeraj srečala z italijansko notranjo ministrico Luciano Lamorgese, ki je predstavila načrte vlade za okrepitev števila vojakov na meji s Slovenijo. Vlada v Rimu pozorno spremlja razvoj dogajanja na severovzhodu Italije in si želi okrepiti sodelovanje s Slovenijo v boju proti tihotapcem, je zagotovila ministrica po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Zaradi strožjega nadzora na območju Trsta in Gorice pride vse več migrantov s pomočjo ukrajinskih tihotapcev v Italijo čez manj znane manjše mejne prehode na območju Vidma, je dejala Tatjana Rojc za APA. Migrante prevažajo v Italijo s pomočjo manjših avtobusov, avtodomov ali tovornjakov, je dodala.

Oblasti v Furlaniji-Julijski krajini so v pismu italijanski vladi prejšnji teden pozvale k "hitremu in ciljnemu ukrepanju", s katerim bi "ustavili prehajanje migrantov iz Slovenije v Italijo". Njihovo število naj bi namreč v zadnjih tednih močno naraslo, FJK pa v zvezi s tem skrbi zlasti morebitno širjenje novega koronavirusa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.