Oštro.si

 |  Svet

Nemčija ne more samovoljno opustiti postopka zoper Madžarsko

Po pojasnilih kabineta nemške kanclerke Angele Merkel bo Nemčija v okviru svojih zmožnosti omogočila postopek presoje morebitnega kršenja vrednot EU na Madžarskem

Madžarski premier Viktor Orban in nemška kanclerka Angela Merkel

Madžarski premier Viktor Orban in nemška kanclerka Angela Merkel
© EPP / Flickr

»Nemška kanclerka Angela Merkel je obljubila, da bo v času nemškega predsedovanja EU, torej do konca leta 2020, opuščen postopek iz člena 7 proti Madžarski,« je 21. julija o zaključku srečanja voditeljev držav EU poročala Nova24TV.si. Kot je znano, so tega dne voditelji evropskih držav dosegli dogovor o skladu za okrevanje zaradi pandemije covida-19 in proračunu EU.

Postopek ugotavljanja, ali v neki državi članici obstaja očitno tveganje za kršitev vrednot EU, po 7. členu pogodbe o delovanju Evropske unije, je proti Madžarski leta 2018 sprožil evropski parlament.

»Nemška kanclerka Angela Merkel je obljubila, da bo v času nemškega predsedovanja EU, torej do konca leta 2020, opuščen postopek iz člena 7 proti Madžarski.«

Nova24TV, 21. julija 2020 

Pravila postopka po 7. členu evropske pogodbe pa določajo, da mora končno odločitev sprejeti Svet EU kot celota, ne samo ena država članica. Nemčija zato ne more samovoljno opustiti postopka zoper Madžarsko.

Ker Nemčija trenutno predseduje Svetu EU, ima Merkel velik vpliv na urnike in vsebino zasedanj Sveta in tako lahko vpliva na hitrost postopka proti Madžarski, je pojasnila Janja Hojnik z mariborske pravne fakultete.

Katere naloge bi morala Madžarska izpolniti, da Svet EU ne bi prepoznal tveganja kršitve evropskih vrednot, in kakšen je bil odziv nemške kanclerke Angele Merkel, si lahko preberete na nepridobitnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.