IK, STA

13. 8. 2020  |  Svet

Zaradi koronavirusa prepovedali kajenje

Ukrep v španski regiji Galicija začne veljati danes in velja povsod, kjer ni možno držati fizične razdalje dveh metrov

© AIGA / WikiCommons

Španska regija Galicija je zaradi širjenja novega koronavirusa prepovedala kajenje na ulicah in javnih mestih, tudi na terasah lokalov. Ukrep začne veljati danes in velja povsod, kjer ni možno držati fizične razdalje dveh metrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Galiciji, kjer živi 2,7 milijona ljudi, je trenutno z novim koronavirusom okuženih 827 oseb, v sredo so potrdili 87 novih okužb.

Kajenje je zdaj prepovedano na ulicah in javnih mestih, tudi na terasah lokalov.

Ukrep je regionalni vladi predlagala strokovna ekipa za preprečevanje širjenja koronavirusa. Po njihovem prepričanju predstavlja izdihan dim grožnjo za širjenje koronavirusa. Tako lahko na primer kajenje predstavlja grožnjo, kjer ni možno držati razdalje, ali ko kadilec hodi in se dim vije za njim.

Podoben predlog je prejšnji mesec podala španska nacionalna komisija za javno zdravje, ko je na primer opozorila na nevarnost širjenja koronavirusa pri kajenju. Pri tem se namreč izdihne tudi manjše vlažne delce, v katerih se lahko prenaša koronavirus.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.