DK, STA

 |  Svet

Dodatne sankcije za kitajski Huawei

Ameriške oblasti že dlje časa trdijo, da Huawei zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja tveganje za ameriško nacionalno varnost

Huawei

Huawei
© Flickr

Ameriška administracija je včeraj še dodatno razširila sankcije zoper kitajsko podjetje Huawei in s tem tehnološkemu velikanu dodatno omejila dostop do računalniških čipov in drugih tehnologij. Ameriške oblasti že dlje časa trdijo, da Huawei zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja tveganje za ameriško nacionalno varnost, kar družba ves čas zanika.

Ministrstvo za trgovino je na seznam dodalo 38 podružnic družbe Huawei po vsem svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot so zapisali v Washingtonu, je podjetje Huawei mednarodne podružnice uporabljalo za izogibanje sankcijam, ki preprečujejo izvoz ameriške tehnologije.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da so Huawei in njegove podružnice "s tretjimi strankami sodelovale pri uporabi ameriške tehnologije na način, ki spodkopava interese ZDA na področju varnosti in zunanje politike".

Peking je nove ameriške sankcije označil za "zlorabo nacionalne moči", s katero naj bi ZDA želele preprečiti vzpon kitajskih podjetij. ZDA so namreč v ponedeljek še 38 podružnicam Huaweija po svetu onemogočile dostop do ameriških računalniških čipov in drugih tehnologij.

Washington je Peking obtožil, da uporablja kitajska podjetja za vohunjenje, kar je kitajska vlada večkrat zanikala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking je nove ameriške sankcije označil za "zlorabo nacionalne moči", s katero naj bi ZDA želele preprečiti vzpon kitajskih podjetij.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je danes ponovil, da ni nikakršnih dokazov, da bi Huaweijevi izdelki izrabljali luknje v varnostnih sistemih za namene vohunjenja.

Sankcije so po njegovih besedah "popolnoma izničile še zadnjo pretvezo ravnanja po načelih trga in poštene konkurence". Washington pa da zlorablja svoj nacionalno moč.

Huawei je sicer v zadnjem četrtletju postal največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, predvsem na račun močne prodaje na domačem trgu, čeprav se Washington trud, da bi jim onemogočili uporabo Googlovega operacijskega sistema android.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.