Pia Nikolič

 |  Mladina 34  |  Družba

Izmenjava podob namesto živega stika?

Spremembe smiselnosti in procesa študijskih izmenjav v prihodnjem šolskem letu

»Odločil sem se, da se raje prijavim naslednje leto. Za letos so mi javili, da bo devetdeset odstotkov predavanj potekalo prek spleta. Kakšen smisel ima sedeti za računalnikom v neki tuji državi, kjer ne bom mogel nikogar spoznati, hkrati pa bom moral plačevati še visoko najemnino? To nima nobenega smisla!« se jezi Lovro, študent prava, ki je v zimskem semestru prihajajočega šolskega leta želel oditi na polletno izmenjavo v okviru študentskega programa Erasmus, ki jo že od leta 1987 organizira evropska komisija. Zaradi sprememb v delovanju šolskega sistema, ki so nastale kot posledica uvajanja ukrepov proti širjenju covid-19, je veliko univerz v tujini prilagodilo izvajanje študijskih programov, kar je močno vplivalo predvsem na tiste, ki so želeli študij letos nadaljevati v tujini. Tako kot slovenske fakultete bo tudi večina fakultet v Evropi svoje programe vsaj v zimskem semestru izvajala s pomočjo različnih kombinacij predavanj v živo in prek spleta. Najobširnejša evropska mreža študentskih izmenjav Erasmus je zato že junija pripravila novo spletno stran, na kateri lahko študenti preverijo, ali izbrana fakulteta v Evropski uniji sploh sprejema študente iz tujine in ali omogoča predavanja prek spleta. Za nekatere podatki še niso dosegljivi, glavnina od 1098 institucij pa se je glede omenjenega že izrekla. Večina bo omogočila prihod študentov iz tujine in tudi predavanja prek spleta, čeprav se ponekod ne zdi tako. Študentka slikarstva Nika nam je povedala, da so prošnjo za izmenjavo večine njenih sošolcev zavrnili. »Samo jaz grem na Nizozemsko, vendar se tega veselim, tudi če bom morala v tistem majhnem mestu preživeti še kakšno izolacijo. Tisti sošolci, ki so se prijavljali na primer na akademije v Španijo, so bili vsi zavrnjeni.« V nasprotju z Lovrom se ne boji, da zaradi umanjkanja predavanj ne bo mogla spoznati ljudi in okolice, zaradi česar si v tujino sploh želi: »Vsaj druge predavatelje bom poslušala kot doma, prijatelje pa lahko najdem tudi kje drugje kot na fakulteti. Morda bo malo težje, a nič zato. Izmenjava je izziv, ki se ga veselim.« Zaradi strahu pred razglasitvijo karantene v kateri od tujih držav so se številni študenti sami odpovedali izmenjavi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.