DK, STA

26. 8. 2020  |  Svet

Po letu premora Greta Thunberg spet v šoli

Švedska najstnica se je po protestnih petkih, ko je izpustila pouk in protestirala proti podnebnim spremembam ter s tem zagnala globalno protestno gibanje, lani odločila, da si za ta boj vzame prosto leto

Greta Thunberg

Greta Thunberg
© Wikimedia Commons

Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki je bila med glavnimi pobudniki gibanja Petki za prihodnost, se je po letu premora vrnila v šolo. Kot je 17-letnica v ponedeljek objavila na Twitterju, "je lepo spet biti nazaj v šoli". Zraven je objavila nasmejan selfi s šolsko torbo na hrbtu in kolesom.

Thunbergova je začela prvi letnik srednje šole nekaj dni za svojimi vrstniki, ki so se v šolske klopi po koncu šolskih počitnic vrnili že prejšnji teden. A Thunbergova je imela prejšnji teden še srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, v Berlinu pa se je udeležila tudi podnebnega shoda, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska najstnica se je po protestnih petkih, ko je izpustila pouk in protestirala proti podnebnim spremembam ter s tem zagnala globalno protestno gibanje, lani odločila, da si za ta boj vzame prosto leto.

Thunbergova je začela prvi letnik srednje šole nekaj dni za svojimi vrstniki, ki so se v šolske klopi po koncu šolskih počitnic vrnili že prejšnji teden.

Avgusta lani se je tako z jadrnico podala v New York, kjer se je udeležila podnebnega vrha Združenih narodov in obsodila voditelje sveta, ker ne ukrepajo dovolj za zaustavitev podnebnih sprememb, ki tako grozijo predvsem prihodnjim generacijam. "Kako si drznete," je bilo njeno glavno sporočilo.

Zatem se je skozi vse leto srečevala s podnebnimi aktivisti po svetu. Med drugim so jo nominirali tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.