DK, STA

 |  Svet

Zavrnili pritožbo Romana Polanskega

Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanost je režiserja maja leta 2018 zaradi obtožb o spolnih napadih izključila iz svojih vrst 

Roman Polanski

Roman Polanski
© Wikimedia Commons

Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki jo najbolj poznamo po podelitvah filmskih nagrad oskar, je maja leta 2018 zaradi obtožb o spolnih napadih iz svojih vrst izključila režiserja Romana Polanskega. Ta se je na odločitev pritožil, a je losangeleško sodišče njegovo pritožbo zavrnilo z navedbo, da je bila izključitev utemeljena.

Štiriinpetdesetčlanski upravni odbor akademije je leta 2018, ko so ob 87-letnem Polanskem, prav tako zaradi obtožb o spolnih napadih, izključili tudi igralca Billa Cosbyja, zapisal, da so se za to potezo odločili, ker je v obeh primerih prišlo do kršitve kodeksa ravnanja. Pri tem je vse člane akademije pozval, naj se držijo visokih etičnih standardov.

Ffw1u0aXn0o

Polanskega je sodišče spoznalo za krivega, da je leta 1977 spolno občeval s 13-letnico. Preden bi mu lahko izrekli kazen, je odšel v tujino in trenutno živi v Franciji. Kljub temu je bil Polanski član prestižne akademije, po pisanju francoske tiskovne agencija AFP, pa je bila odločitev o njegovi izključitvi štiri desetletja po spornem dejanju tudi posledica dogodkov, ki jih je spodbudilo gibanje Jaz tudi.

Polanskega je sodišče spoznalo za krivega, da je leta 1977 spolno občeval s 13-letnico. Preden bi mu lahko izrekli kazen, je odšel v tujino in trenutno živi v Franciji.

Polanski je vložil pritožbo na odločitev akademije, a jo je sodnica Mary Strobel zavrnila. Po njeni presoji je imel upravni odbor razloge za njegovo izključitev, sama odločitev pa po njenih besedah ni izhajala iz kaprice in ni bila arbitrarna. Polanski je sicer v Hollywoodu nezaželena osebnost, v ZDA pa se ne more vrniti, ker ga tam še vedno preganjajo.

Po torkovi odločitvi sodišča je odvetnik Polanskega Harland Braun za AFP dejal, da ima režiser težavo z losangeleškim sodstvom, saj naj bi vsi sodniki držali skupaj. "Roman prosi zgolj za pošteno sojenje," je dodal. Na akademiji pa so za francosko tiskovno agencijo dejali, da sodni razplet pozdravljajo: "Veseli nas, da je sodišče potrdilo, da je akademija glede Polanskega postopala pošteno in razumno."

0ty_M9muolk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.