DK, STA

3. 9. 2020  |  Svet

Škotska načrtuje nov referendum o neodvisnosti

Škotska premierka sicer za referendum potrebuje privoljenje Londona

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon
© Flickr

Škotska vlada želi izvesti nov referendum o neodvisnosti. Premierka Nicola Sturgeon je v torek napovedala, da bodo objavili predlog zakona o referendumu, v katerem bodo opredelili časovni okvir, pogoje in referendumsko vprašanje. Dejala je še, da se bo na parlamentarnih volitvah, ki bodo maja prihodnje leto zavzemala za to, da bi Škotska postala neodvisna država, ki bo sama odločala o svoji prihodnosti.

Sturgeon sicer za referendum potrebuje privoljenje Londona. Britanski premier Boris Johnson je večkrat dal jasno vedeti, da ne bo dovolil drugega referenduma o neodvisnosti Škotske. Po njegovem je to vprašanje rešil že referendum leta 2014, ko je 55 odstotkov Škotov glasovalo proti ločitvi od Združenega kraljestva.

Po drugi strani Sturgeon poudarja, da so se zaradi izstopa Velike Britanije iz EU okoliščine spremenile.

Če bo v naslednjem mandatu v škotskem parlamentu večina podpirala predlog zakona, nobena britanska vlada "nima nikakršne moralne ali demokratične utemeljitve za ignoriranje pravice prebivalcev Škotske, da si sami izberejo prihodnost", je v torek še zatrdila Sturgeonova.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.