DK, STA

15. 9. 2020  |  Politika

Peticija za zaprtje trgovin ob nedeljah

S peticijo želijo v sindikatu opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva

© pixabay.com

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pred tretjo obravnavo predlagane spremembe zakona o trgovini pripravil peticijo za zaprtje trgovin ob nedeljah in začel zbirati podpise med zaposlenimi. S peticijo želijo v sindikatu predvsem opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva. Sindikat tako nadaljuje s prizadevanji za sprejem predloga Levice, katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bila dogovorjena na seji odbora DZ za gospodarstvo julija. Kot socialni partner so z delodajalci v minulih mesecih skušali poiskati ustrezno rešitev, a so bile prejete ponudbe nesprejemljive.

"S podpisi zahtevamo od poslank in poslancev, da upoštevajo voljo delavstva, torej tistih, ki jih ta zakon najbolj zadeva! Obenem tudi sporočamo, da bomo v primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte. Ne bomo se ustavili: poleg prostih nedelj in praznikov že vseskozi zahtevamo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju," je navedel generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

V DZ je bila 16. julija druga obravnava predloga novele zakona o trgovini, ki ga je predlagala Levica in po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb.

Kot je opozoril, z obstoječim kadrom ni mogoče planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko, kar še dodatno poudarja vrednost peticije, ki sporoča, da skupaj zmorejo doseči spremembe in udejanjiti referendumsko voljo ljudstva, ki so jo Slovenci izkazali že leta 2003, ko so glasovali za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih.

V DZ je bila 16. julija druga obravnava predloga novele zakona o trgovini, ki ga je predlagala Levica in po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb.

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Glede na predlog so lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oz. prokuristi v teh osebah sami in - po sprejetem dopolnilu SMC - skupaj z njimi tudi dijaki in študenti ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.