IK, STA

15. 9. 2020  |  Politika

V Pivki prepovedali uporabo športnih objektov ter kulturne in športne prireditve

Župan Pivke Robert Smrdelj svetuje, naj se za zdaj prestavi tudi načrtovane zabave in druga praznovanja

Pivka

Pivka
© WikiCommons

Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja.

V občini Pivka so v nedeljo našteli 11 aktivno okuženih občanov. 

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije je v nedeljo zasedal Občinski štab Civilne zaščite. Za deset dni oziroma do 24. septembra so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov za delovanje klubov in rekreacije. Izjema je le športna dvorana Skala, kjer poteka šolska dejavnost. Prav tako naprošajo klube, društva in posameznike, da organizacijo treningov in tekmovanj preselijo na prosto.

Za isto časovno obdobje pa so prepovedali tudi vse kulturne in športne prireditve v občini, ki se izvajajo v zaprtih prostorih. Na prostem se lahko odvijajo le ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter ob omejitvi števila udeležencev.

Pivški župan Robert Smrdelj je v izjavi za medije pojasnil, da bodo glede na razvoj dogodkov presodili, ali bodo ukrepe morda še podaljšali. Prav tako župan svetuje, naj se vsaj za teh 10 ali 14 dni prestavi dogodke, zabave in kulturne prireditve.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Sandi Curk je opozoril, da je šlo za vnos virusa iz bivalnega okolja. "Ne spoštujemo ukrepov, ki jih ponavlja vlada, ki jih ponavlja NIJZ," je poudaril. Zabeležili so celo primer, ko se je okužena oseba, ki bi morala biti v karanteni, družila z družino in prijatelji. Prav tako še vedno potekajo praznovanja okroglih obletnic, je opomnil in pozval k spoštovanju ukrepov.

Ravnateljica OŠ Pivka Alenka Tomšič je dodala, da so takoj po prvi odkriti okužbi v šoli 35 učencem iz 9.a in 9.b razreda, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, odrejena karantena, medtem ko učiteljice za zdaj ostajajo v šoli. Šola ima sicer opredeljene protokole, obračajo se tudi na učence, da jih dosledno upoštevajo.

Občane so pozvali, naj se dosledno držijo vseh samozaščitnih ukrepov, kot so pravilna uporaba maske v vseh zaprtih javnih prostorih, redno umivanje rok, higiena kašlja, ohranjanje razdalje in redno zračenje prostorov. Poudarili so še, naj prebivalci, če imajo vročino ali se počutijo slabo, ne hodijo v službo in naj pokličejo osebnega zdravnika.

Občane pa prosijo še, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja obletnic, rojstnih dni in piknikov.

Vsa podjetja v občini pa je občinski štab pozval, naj zagotovijo vse potrebne samozaščitne ukrepe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.