IK, STA

15. 9. 2020  |  Politika

Ministra Gantarja skrbijo nasprotniki mask

"Obstoječi ukrepi so edini možni, preden so lotevamo ponovnega zapiranja družbe, česar si ne želi nihče," je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar

Tomaž Gantar

Tomaž Gantar
© Borut Krajnc

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob novih okužbah s koronavirusom ponovno pozval k upoštevanju obstoječih zaščitnih ukrepov. Ob tem vidi velike pomanjkljivosti pri nadzoru, skrbijo ga tudi iniciative, ki nasprotujejo uporabi zaščitnih mask.

Gantar je v izjavi za medije ob prihodu na včerajšnje redno koalicijsko srečanje poudaril, da so "obstoječi ukrepi edini možni, preden so lotevamo ponovnega zapiranja družbe, česar si ne želi nihče". Če bi se situacija bistveno spreminjala na slabše, potem bo po njegovih besedah treba razmisliti, kaj še lahko naredijo.

Po mnenju ministra bodo poskušali več narediti na področju upoštevanja ukrepov. "Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi na moremo prepričati ljudi," je dejal.

"Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi na moremo prepričati ljudi."

Tomaž Gantar,
minister za zdravje

Povečanje števila okužb z novimi koronavirusom v zadnjih dneh je, kot pravi, tudi odsev stanja v sosednjih državah. Ob odprtih mejah bi težko pričakovali, da pri nas do tega ne bi prišlo, je prepričan Gantar.

Odzval se je tudi na besede vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, ki je za TV Slovenija izrazil pričakovanje, naj ministrstvo za zdravje slovensko javnost seznani, kaj je bilo storjeno v zadnjih sto dnevih, odkar je prevzelo odgovornost. Kot pravi Gantar, imata s Kacinoma različna mnenja. V zdravstvu je nakopičenih ogromno problemov, ki jih je epidemija po ministrovem mnenju zaostrila in poslabšala. Sicer pa je ministrstvo naredilo kar nekaj korakov, nekaj pa jih je odvisnih tudi od rebalansa proračuna. "Čarobne palice jaz nimam. Če nekdo misli, da jo ima, potem mu gladko prepuščam to delo," je dejal.

"Čarobne palice jaz nimam. Če nekdo misli, da jo ima, potem mu gladko prepuščam to delo."

Po koncu srečanja je predsednik NSi Matej Tonin povedal, da je bil večji del sestanka vodij koalicijskih strank namenjen pogovoru o tem, kako oblikovati ukrepe, da bodo tako življenjski kot učinkoviti pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Kot je dejal, so govorili o konkretnih primerih, na primer o tem, da je koncert, kjer na varnostni razdalji sedi 500 ljudi, manj nevaren kot druženje 15 ljudi, ki so v zelo tesnem stiku.

Pogovorom o soočanju z epidemijo covida-19 bo namenjeno tudi torkovo srečanje koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.