Borut Mekina

 |  Politika

Galeta želijo odpustiti

Žvižgač bo očitno v kratkem izgubil službo

Žvižgač Ivan Gale – fotografija je nastala na petkovih protestih – je napovedal, da bo v prihodnje »politično aktiven«.

Žvižgač Ivan Gale – fotografija je nastala na petkovih protestih – je napovedal, da bo v prihodnje »politično aktiven«.
© Tone Stojko

Ivan Gale, najslavnejši slovenski žvižgač, bo očitno v kratkem izgubil službo. Novo vodstvo zavoda za blagovne rezerve mu je namreč ta teden prepovedalo opravljati delo na zavodu, kjer je še vedno zaposlen, danes pa se je moral oglasiti pri direktorju zavoda Toniju Rumpfu na »zagovoru«, tik pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Poleg njega sta se morala v vrsto postaviti še bivši direktor Anton Zakrajšek in finančnik Lojze Černe. Gale nam je dejal, da mu Rump očita »ponareditev poslovnih listin,« domnevno naj bi aprila na nepravilni način izdal neko naročilnico za logistične storitve. »Ti očitki so seveda smešni,« nam je dejal Gale, ki je pripravil, kot je dodal, za »osem ur razprave pred odvetniki o nepravilnostih v zavodu.

»Žal ne morem tiho gledati, kaj se na zavodu dogaja. Lahko ostanem tiho ali pa sem zagrenjen, kot mnogi ostali.« Avgusta je sicer Gale na tožilstvo podal ovadbo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in Rumpfa, ki mu očita negospodarno vodenje javnih sredstev v primeru Hmezad.

Novo vodstvo zavoda za blagovne rezerve mu je namreč ta teden prepovedalo opravljati delo na zavodu, kjer je še vedno zaposlen, danes pa se je moral oglasiti pri direktorju zavoda Toniju Rumpfu na »zagovoru«, tik pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Maja je skoraj 2500 podpisnikov – med njimi vrsta uglednih imen –podpisalo peticijo, namenjeno predsedniku republike Borutu Pahorju z naslovom: Ivan Gale si zasluži državno odlikovanje. Pobudniki peticije so v utemeljitvi med drugim zapisali: »Ivan Gale, pravnik, uradnik, vodja splošne službe na Zavodu za blagovne rezerve Republike Slovenije, je razkril sporna ravnanja nosilcev politične moči pri nabavah zaščitne opreme za področje zdravstva, socialnega skrbstva in civilne zaščite v času epidemije covid-19. Žvižgač Ivan Gale ni podlegel številnim pritiskom nosilcev politične moči in je ravnal tako, kot je po pravu in morali prav, kljub zavedanju, da lahko s tem dejanjem ogrozi svojo uradniško kariero. Kot uradnik se je znašel v izredni stiski zaradi surovih, nemoralnih, verjetno celo protipravnih pritiskov najvišjih politikov ter domačijskega mešetarjenja nekaterih politikov in uradnikov pri nabavi zaščitne opreme. Kljub vsem političnim in javnim pritiskom, blatenju in grožnjam je javnosti razkril izjemno hude nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, kjer so nekateri pod krinko domoljubja in pomoči državi poskušali urejati za ta javna sredstva škodljive posle v korist svojih bližnjih ali strankarske klientele. G. Gale je zaradi osebne zvestobe temeljnim pravnim in moralnim vrednotam ter načelu vestnosti in poštenja razkril eno največjih afer na področju sistemske korupcije v samostojni Republiki Sloveniji.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.