DK, STA

 |  Družba

Je aplikacija #OstaniZdrav res učinkovita?

Po mnenju udeležencev okrogle mize bo to pokazal šele čas

Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom #OstaniZdrav si je do zdaj naložilo več kot 120.000 ljudi. Večjih varnostnih pomislekov o njej ni, njena učinkovitost pa se bo pokazala čez čas, je bilo rečeno na virtualni okrogli mizi, ki jo je pripravil Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Gorazd Božič iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je glede varnosti aplikacije ocenil, da je ta narejena dovolj solidno, da ne omogoča zlorabe osebnih podatkov uporabnikov. Tudi podatkov o lokaciji, ki jo je treba vklopiti na telefonu ob njeni namestitvi, po njegovi oceni skorajda ni mogoče zlorabiti. Ali je aplikacija učinkovita, pa bomo po njegovih besedah lahko presojali čez čas.

Namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič je dejal, da za zdaj nimajo večjih pomislekov glede posegov v zasebnost. Sistem je namreč kar dobro zasnovan, "manjka pa statistika učinkovitosti", je opozoril.

Po njegovem mnenju bi bilo namreč koristno, da bi epidemiologi zbirali podatke o tem, koliko t. i. TAN kod je podeljenih. Gre za kode, ki jo okuženim dodeli epidemiolog in jo ti prostovoljno vnesejo v aplikacijo. Tako bi lahko veliko lažje izmerili koristnost aplikacije, je dejal.

Namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič je dejal, da za zdaj nimajo večjih pomislekov glede posegov v zasebnost. Sistem je namreč kar dobro zasnovan, "manjka pa statistika učinkovitosti", je opozoril.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pojasnil, da na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podatkov o številu podeljenih kod ne zbirajo, saj da so mu pojasnili, da tega ne dovoli informacijski pooblaščenec. Zato je vesel, da sliši, da te podatke lahko zbirajo, je dodal minister.

Tomšič mu je odgovoril, da pri informacijskem pooblaščencu nikoli niso trdili kaj takega. Koritnik pa je nato napovedal, da bo poklical direktorja NIJZ Milana Kreka in mu rekel, naj zdaj dnevno beležijo, koliko kod je bilo izdanih.

Nasploh je Koritnik prepričan, da je aplikacija v vsakem primeru v pomoč, saj epidemiologi preprosto ne morejo slediti vsem stikom. Za zdaj je po njegovih besedah v večini držav še prostovoljna, se pa v nekaterih državah, denimo v Nemčiji, kjer je tudi nastala, že pojavlja razmislek, da bi ob poslabševanju epidemiološke slike postala obvezna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.