DK, STA

17. 10. 2020  |  Svet

Twitter in Facebook blokirala ali omejila objave Trumpove kampanje

Blokada je sprožila veliko ogorčenje med republikanci v kongresu, Trump pa je zagrozil s tožbo

Donald Trump

Donald Trump
© Flickr / Marc Nozell

Twitter je v sredo in četrtek začasno blokiralo račun predsedniške kampanje Donalda Trumpa in tiskovne predstavnice Bele hiše Kayleigh McEnany zaradi povezav na prispevek časnika New York Post o sinu demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Twitter je blokiral tudi račun New York Posta. Facebook je medtem na svoji platformi omejil število objav s povezavami na članek. Obe družabni omrežji sta sporočili, da sta ukrepali v skladu s svojo politiko do verjetno lažnih vsebin.

Blokada je sprožila veliko ogorčenje med republikanci v kongresu, ki želijo zaslišati vodstvo Twitterja in Facebooka, Trump pa je zagrozil s tožbo.

Direktor Twitterja Jack Dorsey je poskrbel za nekaj zmede s tvitom, da niso postopali najbolje, še posebej ker niso dali jasno vedeti, za kaj v bistvu gre.

Demokrati trdijo, da gre za še enega v vrsti poskusov predsednika Trumpa, da zmanjša zaostanek za Bidnom v anketah. Tokratno afero naj bi po njihovem skuhala nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani in nekdanji Trumpov svetovalec Steve Bannon.

UfseDggWd4o

New York Postu sta posredovala elektronsko pošto, ki bi naj pripadala Bidnovemu sinu Hunterju, čeprav neodvisni analitiki niso mogli potrditi njenega resničnega izvora.

Demokrati trdijo, da gre za še enega v vrsti poskusov predsednika Trumpa, da zmanjša zaostanek za Bidnom v anketah. Tokratno afero naj bi po njihovem skuhala nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani in nekdanji Trumpov svetovalec Steve Bannon.

Elektronska pošta namiguje, da je Joe Biden kot podpredsednik ZDA sprejel na pogovor ukrajinskega poslovneža Vadima Požarskega. Požarski dela za energetsko podjetje Burisma, kjer je bil Hunter Biden med letoma 2014 in 2019 član nadzornega odbora.

Bidnova kampanja trdi, da je preverila vse urnike za nazaj, in srečanja s Požarskim ni našla nikjer. Poudarja tudi, da so republikanski odbori v senatu že temeljito prevetrili vse glede Ukrajine in ugotovili, da Joe Biden ni naredil nič narobe.

Bannon je sicer obtožen prevare in pranja denarja, zvezno tožilstvo New Yorka pa ima pod drobnogledom Giulianija zaradi stikov s sumljivimi osebami v Ukrajini. Škandal s Hunterjem Bidnom in Burismo je Trumpu že pridelal ustavno obtožbo, ker je pritiskal na predsednika Ukrajine, da uvede preiskavo proti Bidnu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.