IK, STA

 |  Družba

Policija v dveh dneh izdala 121 opozoril, 99 primerov predala zdravstvenim inšpektorjem

Prebivalcem iz rdečih regij je od petka namreč prepovedan prehod v druge regije

© Borut Krajnc

Policisti so od uveljavitve odloka, ki v okviru vladnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, v petek in soboto izdali 121 opozoril, v 99 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu, so za STA pojasnili na generalni policijski upravi.

Prebivalcem iz rdečih regij je od petka namreč prepovedan prehod v druge regije, pri tem pa velja nekaj izjem. Za uveljavljanje izjem so potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin.

Rdeče regije so tiste, v katerih število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. Na tem seznamu so najprej bile Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Savinjska in Zasavska regija in Jugovzhodna Slovenija, v petek sta bili na seznam dodani še Pomurska in Podravska regija. Na oranžnem seznamu pa so Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška regija.

V tistih regijah, ki so uvrščene na rdeči seznam, velja splošna prepoved združevanja, prav tako je prepovedno gibanje med temi regijami. Policisti upoštevanje odloka nadzorujejo v okviru svojih rednih oblik dela na terenu, kot so opazovanje, patruljiranje, obravnavanje kršitev javnega reda in miru, izvajanje nalog v cestnem prometu, zagotavljanje varnosti na meje, preprečevanje kaznivih dejanj. Policija za to ni angažirala dodatnih sil.

Glob za kršitve odlokov sicer ne izrečejo policisti, ampak o prekršku obvestijo zdravstveni inšpektorat, saj so odloki izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.