DK, STA

 |  Svet

VIDEO: V Kaliforniji evakuacija 100.000 ljudi

Podjetje Southern California Edison je priznalo, da je bil za požar morda kriv njihov daljnovod, zato je sprožilo preiskavo

Požar, ki je v ponedeljek zjutraj po lokalnem času izbruhnil v kalifornijskem okrožju Orange južno od mesta Los Angeles, je sprožil evakuacijo 100.000 ljudi. Dva gasilca sta zaradi hudih opeklin v kritičnem stanju. Požar naj bi zaradi silovitega vetra zanetila žica električnega daljnovoda.

Podjetje Southern California Edison je priznalo, da je bil za požar morda kriv njihov daljnovod, zato je sprožilo preiskavo. Da ne bi prišlo do novih požarov, so morali izklopiti dobavo električne energije za okoli 38.000 odjemalcev.

wiySa0bn1I8

Ogenj je hitro zajel 29 kvadratnih kilometrov površin in se razširil v bližino mesta Irvine z 280.000 prebivalci. V bližini divja še en požar, zaradi katerega so morali evakuirati 10.000 ljudi. Zaradi silovitega vetra pri gašenju požara ne morajo uporabiti helikopterjev, sodeluje pa več večjih gasilskih letal.

Na severu Kalifornije je podjetje Pacific Gas & Electric začelo ponovno z dobavo električne energije za približno 350.000 odjemalcev. Veter naj bi se danes ponovno okrepil, zaradi česar so možne nove omejitve pri dobavi električne energije.

ej3fA1xkAnk

Letošnja požarna sezona v Kaliforniji je najdaljša in ena najhujših v zgodovini. Običajno tam požari divjajo oktobra in novembra. Doslej so zabeležili že 8600 požarov v naravi, ki so uničili 16.600 kvadratnih kilometrov površin, 9200 objektov in zahtevali 31 življenj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.