DK, STA

16. 11. 2020  |  Svet

Koronavirus po Italiji krožil že septembra ali avgusta lani

Študija italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT)

© Alexey Hulsov / Pixabay

Študija italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT) je pokazala, da je novi koronavirus po Italiji krožil že septembra lani, morda pa že celo avgusta. To kaže, da bi se lahko koronavirus iz Kitajske v druge dele sveta razširil že precej prej, kot so znanstveniki domnevali doslej. O izbruhu virusa v kitajskem Wuhanu so poročali konec decembra.

INT je proučeval vzorce krvi 959 zdravih oseb, ki so sodelovale v programu odkrivanja raka na pljučih med septembrom lani in marcem letos, ko so program prekinili zaradi pandemije covida-19. Med udeleženci, ki so vsi redni kadilci, je bilo 60 odstotkov moških, 50 odstotkov jih je bilo iz dežele Lombardija. Stari so bili med 55 in 65 let, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Protitelesa proti novemu koronavirusu so odkrili pri 111 udeležencih programa oziroma 11,6 odstotka. 14 odstotkov med njimi jih je imelo protitelesa v krvi že septembra, pri 30 odstotkih pa so jih odkrili v drugem tednu februarja.

Tisti, ki so imeli protitelesa septembra, prihajajo iz petih italijanskih dežel. Trije iz Benečije (Veneta), po eden pa iz Emilije Romanje, Ligurije, Lombardije in Lacija, so sporočili z inštituta. Pozitivne vzorce so odkrili pri ljudeh iz 13 od 20 italijanskih dežel. Največ, 53,2 odstotka, v Lombardiji.

Protitelesa proti novemu koronavirusu so odkrili pri 111 udeležencih programa oziroma 11,6 odstotka. 14 odstotkov med njimi jih je imelo protitelesa v krvi že septembra, pri 30 odstotkih pa so jih odkrili v drugem tednu februarja.

"Pri prvih primerih, ki so imeli protitelesa septembra, je možno, da so se okužili že avgusta," je povedal soavtor študije Giovanni Apolone.

Analize, ki so jih izvedli na univerzi v Sieni, so ob tem pokazale, da je imelo protitelesa, ki uničijo virus, šest od 111 ljudi, od tega štirje v začetku oktobra. To pomeni, da so se okužili septembra.

Italijanska študija je zadnja v vrsti raziskav, ki so odkrile, da je koronavirus po svetu krožil že nekaj mesecev pred izbruhom pandemije. Med drugim so iz Francije aprila sporočili, da so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani. Pred tem so za prve v Franciji in Evropi veljali trije primeri, potrjeni konec januarja letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.