IK; STA

 |  Politika

Evroposlanci danes o vmešavanju Madžarske v slovenske medije

Medijska (ne)svoboda

Celjska volilna konvencija stranke SDS maja 2018 pred zadnjimi državnozborskimi volitvami. Na njej je nastopil tudi predsednik madžarske vlade Viktor Orbán, ki je podprl svojega prijatelja Janeza Janšo. Med drugim je dejal: »Danes potrebujemo močne in odgovorne državnike … In če bosta zmagala Janez Janša in SDS, bo to zagotovilo, da bo slovenski narod obstal!«

Predsednik madžarske vlade Viktor Orbán na predvolilni konvenciji stranke SDS, na kateri je podprl svojega prijatelja in političnega zaveznika Janeza Janšo
© Borut Krajnc

Evroposlanci bodo danes začeli plenarno zasedanje, na katerem bodo med drugim govorili o madžarsko-poljski blokadi sprejemanja svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 in tudi o medijski svobodi in domnevnem vmešavanju Madžarske v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.

V sredo pa bodo s predstavniki Sveta EU in Evropske komisije razpravljali še o očitkih Madžarski glede vmešavanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji. Ustno vprašanje z zahtevo po razpravi o tem je februarja letos skupaj s kolegi iz S&D vložila Tanja Fajon. Razpravo bi morali opraviti že marca, a je zaradi pandemije niso.

Vprašanje se nanaša na poročanje slovenskega spletnega portala necenzurirano.si, da je madžarski politični vrh v zadnjih letih prek ene od slovenskih bank in pomagačev v Sloveniji vodil obsežno mednarodno politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji. Njen cilj je po navedbah portala rušenje tamkajšnje vlade in dogovora, ki bi to državo pripeljal v zvezo Nato.

V uredništvu necenzurirano.si so pridobili dokumente, podatke in informacije iz več držav, ki dokazujejo, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega je 1,5 milijona evrov nakazil iz madžarskih virov ostalo v Sloveniji, na računih medijskih podjetij NovaTV24.si in Nova hiša iz kroga SDS, preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo, navaja portal.

Poslance zanima, kako lahko komisija zagotovi, da se države članice ne vmešavajo v demokratične procese v drugih članicah ter kandidatkah za članstvo ter kako lahko prepreči podobno vmešavanje v prihodnje. Komisijo tudi sprašujejo, ali je že oz. namerava vprašati delegacijo EU v Skopju oz. predstavništvo komisije v Ljubljani, naj preiščeta navedbe portala ter ali bodo izsledki javno objavljeni.

Evroposlanka iz vrst S&D Tanja Fajon je v petek poudarila, da sta razpravi o svobodi medijev ter madžarskem vmešavanju v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji pomembni. V času pandemije covida-19 so se po njenih besedah povečala tveganja za svobodo medijev. "Naslednje desetletje bo ključno za svobodo medijev," je poudarila.

Zanimivo razpravo o teh temah na plenarnem zasedanju pričakuje tudi njen strankarski kolega Milan Brglez. "Povezava med medijsko svobodo in vladavino prava se mi zdi ena ključnih zadev," je povedal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.