DK, STA

24. 11. 2020  |  Politika

Biden vzpostavlja sodelovalno zunanjo politiko

Vladna ekipa novoizvoljenega ameriškega predsednika kaže na preobrat v zunanji politiki ZDA

Joe Biden

Joe Biden
© Gage Skidmore / Flickr

Zmagovalec ameriških predsedniških volitev, demokrat Joe Biden, je predstavil člane svoje vladne ekipe. Nekdanji ameriški zunanji minister John Kerry bo postal Bidnov odposlanec za podnebje, zunanje ministrstvo pa bo vodil Antony Blinken. Ta imenovanja kažejo na preobrat v ameriški zunanji politiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za naslednika Mika Pompea na položaju ameriškega zunanjega ministra je Biden izbral 58-letnega Antonyja Blinkna. Blinken, ki velja za enega najtesnejših Bidnovih svetovalcev na področju zunanje politike, je bil v času predsedovanja Baracka Obame namestnik državnega sekretarja.

Njegova naloga bo po poročanju AFP, da ZDA vrne k pariškemu podnebnemu sporazumu, v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in da obudi iranski jedrski dogovor.

WCpyrJYYq48

Biden bo imel tudi posebnega odposlanca za podnebje, ki ne bo potreboval potrditve v senatu. Na ta položaj je imenoval nekdanjega zunanjega ministra Johna Kerryja, ki je v imenu ZDA podpisal pariški podnebni sporazum. Njegovo imenovanje je jasen znak, da bo nova ameriška vlada v nasprotju s trenutno znova zavezana boju proti podnebnim spremembam, navaja AFP.

"Vračam se v vlado, da bi Amerika spet naslavljala največji izziv te generacije in tistih, ki bodo sledile," je kmalu po imenovanju tvitnil Kerry. "Podnebna kriza zahteva, da sodelujemo vsi," je poudaril.

Njegovo imenovanje so že pozdravile skupine okoljskih aktivistov.

Za svetovalca za nacionalno varnost je novoizvoljeni predsednik imenoval še enega Jaka Sullivana, ki je bil njegov svetovalec za nacionalno varnost, ko je bil Obamov podpredsednik.

Biden bo imel tudi posebnega odposlanca za podnebje, ki ne bo potreboval potrditve v senatu. Na ta položaj je imenoval nekdanjega zunanjega ministra Johna Kerryja, ki je v imenu ZDA podpisal pariški podnebni sporazum. 

Linda Thomas-Greenfield bo postala nova ameriška veleposlanica pri Združenih narodih. Ta položaj je Biden vrnil na kabinetno raven.

Na položaj ministra za domovinsko varnost namerava medtem imenovati Alejandra Mayorkasa, ki se je rodil na Kubi.

6YkxHGZrJtg

Na položaj nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti namerava Biden imenovati Avril Haines, ki je bila v preteklosti namestnica direktorja obveščevalne agencije Cia in namestnica ministra za domovinsko varnost.

Seznam imen po poročanju AFP kaže na to, da namerava demokrat svoji državi povrniti vlogo vodje multilateralnih zavezništev, kar je v nasprotju s sloganom aktualnega predsednika Donalda Trumpa "Najprej Amerika".

Biden je ob tem tvitnil, da "bodo znova združili svet, da bi se soočili z izzivi, s katerimi se ne more nobena država soočiti sama". "Čas je za obnovitev ameriškega vodenja," je dodal.

Za svoje sodelavce je izbral strokovnjake, ki jih dobro pozna. Trumpovi sodelavci medtem pogosto niso imeli pravih izkušenj za položaj, navaja AFP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.